Jak szybko schudnąć bez efektu jojo? Pierwsze kroki!
Odchudzałam się już wiele razy. Próbowałam różnych diet i sposobów. Po wielu latach prób i błędów doszłam do paru wniosków z którymi chciałam się z Wami podzielić. Może ktoś się zainspiruje, może ktoś skorzysta z moich wieloletnich doświadczeń i osiągnie swój wymarzony cel – wagę z której będzie zadowolony i szczęśliwy. A co najważniejsze zaakceptuje siebie i pokocha swoją osobę. Podchodząc do diety i odchudzania należy spojrzeć na temat kompleksowo. Myślę, że najważniejszą zasadą jest zdrowy rozsądek, spokój i cierpliwość. Przed przystąpieniem do tego dość złożonego procesu musimy sobie uzmysłowić, że odchudzanie, czy dieta, nie będzie trwała tydzień, czy dwa – i w ciągu tych kilkunastu dni schudnę np. cztery kilo głodząc się (jedząc samą sałatę). A po zaprzestaniu stosowania wybranej przez nas diety – waga sprzed odchudzania wraca, czyli mamy efekt JOJO. Nie - nam nie chodzi o to! My chcemy trwałych efektów, czyli chudniemy i nasza waga nie przybiera - utrzymuje się na tym samym poziomie. Jedyną drogą do takich efektów jest zmiana sposobu żywienia! Musimy zmienić nawyki żywieniowe, nasze codzienne jedzenie, by nie było efektu jojo, już nigdy! Nie robimy już błędu – typu dwa tygodnie dieta (i waga ciała spada) po czym po dwóch tygodniach jemy znów jak dawniej (powrót do starych nawyków żywieniowych) i powrót do wagi sprzed diety.
Chcesz się odchudzać zdrowo bez efektu JOJO, to zmień sposób myślenia!
Już nie odchudzasz się i nie stosujesz diety przez dwa tygodnie. Musisz małymi kroczkami zmieniać swoje żywienie – codzienne posiłki - na zdrowe (bogate w warzywa i owoce), a rezygnujesz z jedzenia typu fast food (oprócz hamburgerów, hot-dogów, to także wszystkie dania przetworzone, gotowe). To jest klucz do sukcesu! Jak się do tego zabrać? Od czego zacząć nasze zdrowe odchudzanie bez efektów JOJO? Od zrobienia porządków w swoim jadłospisie. Przyjrzyjmy się najpierw co jemy, ile jemy, kiedy jemy? Przygotowałam dla Was parę cennych (moim zdaniem) wskazówek.
1. Weź czystą kartkę i długopis.
Zacznij od zapisywania wszystkiego co zjadłaś i wypiłaś w ciągu dnia. Należy zapisywać wszystko nawet dwa orzeszki, czy szklankę soku.
2. Szczegółowe zapiski rób przez jeden lub dwa dni.
3. Analiza wcześniejszych zapisków pozwoli na zobaczenie: Jakie błędy żywieniowe robimy? Czy podjadamy, kiedy, ile posiłków zajadamy, czy dane posiłki są wartościowe, bogate w witaminy i mikroelementy.
Kolejne wskazówki już wkrótce. Co jeść, ile razy? Co wykluczyć z naszej diety? Zapraszamy na ciąg dalszy i odwiedzajcie naszego bloga Zdrowapolka.pl
Zośka
Motto na dziś:
Pokochaj siebie!
Zaakceptuj siebie!