ACAI
.Jagoda Acai, dotąd znana tylko tubylcom zamieszkującym dzikie lasy Amazonii, trafiła do współczesnego świata. Ta mała ciemnofioletowa jagoda, rosnąca na 20 metrowych palmach brazylijskich w lasach deszczowych Amazonii, skrywa w sobie niezwykle dużą ilość witamin, aminokwasów, pierwiastków i energii niezbędnych dla organizmu ludzkiego, jej działanie leczniczo-energetyczne było znane tutejszym mieszkańcom od dawien dawna. Za sprawą badań doktora Alexandra Schaussa, wybitnego specjalisty od zdrowego odżywiania, o istnieniu legendarnej jagody dowiedział się także współczesny świat. Acai natychmiast zrobiła dużo zamieszania w dziedzinie medycyny i zdrowego odżywiania, dotąd świat nie znał owocu o tak wielu zdrowotno-energetycznych właściwościach. Ze względu na swoje właściwości i zwiększającą się popularność acai nazywana jest „brazylijską żyłą złota”. W Brazylii znana już od dłuższego czasu, niedawno trafiła do USA, gdzie natychmiast wywołała burzę medialną, teraz informacja o cudownej jagodzie obiega cały świat.
Naukowo acai nazywana jest Eutrepe Olereacea, jagoda palmy brazylijskiej. Acai występuje tylko w dzikich lasach deszczowych Amazonii północnej w Brazylii. Jagody te rosną w środku dżungli na wysokich nawet do 20 metrów palmach brazylijskich, których podłoże stanowią niezwykle żyzne ziemie Amazońskiej puszczy. Palma brazylijska jest smukłą wielołodygową rośliną, której owocami są właśnie jagody acai, które niekiedy nazywane są także nasionami, ze względu na dość twardą konsystencję, jedna palma posiada od 3-4 łodyg, na każdej z nich w ostatecznym rozliczeniu osiąga się od 3-6 kg jagód. Sama jagoda acai w wyglądzie do złudzenia przypomina zwykłą borówkę leśną, jest tylko nieco ciemniejsza, nabierając barwy ciemnofioletowej. Jagoda ta ma stosunkowo twardą konsystencję, duże nasienie i bardzo mały miąższ, a w smaku przypomina zwykłą jagodę z lekką nutą czekolady.
Swoją popularność jagoda acai zawdzięcza przede wszystkim swoim właściwościom leczniczym, energetycznym i odżywczym, nie bez powodu nazywana jest cudem odżywczym oraz trafiła na pierwsze miejsce w rankingu Ten Best Superfoods. Acai dostarcza tyle niezbędnych minerałów, witamin, pierwiastków, aminokwasów i przeciwdziała tylu różnym chorobom i powoduje tyle pozytywnych efektów, że wydaje się to nie możliwe, ale tak jest, co potwierdzają liczne testy i badania. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na antyoksydanty, których duża ilość w jagodach acai związana jest z ich długim przebywaniem na słońcu, w obronie przed promieniami słonecznymi wytwarzają właśnie antyoksydanty. Antyoksydanty są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników, które wraz z powietrzem i pożywieniem dostają się do naszego organizmu powodując jego wyniszczenie na poziomie komórkowym. Pojemność antyoksydantów w danym pożywieniu liczy się stosując tak zwany współczynnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Dla jagody acai wynosi on 1026, co jest liczbą 20-krotnie większa niż dotychczas uważane za najlepsze w walce z wolnymi rodnikami winogrona. Oprócz antyoksydantów jagoda acai zawiera także cały szereg nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, pierwiastków śladowych i fitosteroli, które pozytywnie wpływają na cały organizm człowieka. Z pośród 29 nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególną uwagę zwracają kwasy Omega 6 i 9, które regulują poziom cholesterolu we krwi, likwidując poziom tego szkodliwego, a podwyższając poziom dobrego, 18 aminokwasów, które zawiera jagoda acai, doskonale wpływają na wzmocnienie i regenerację układu mięśniowego. Niedobór pierwiastków śladowych jest uzupełniany przez zawartość najważniejszych 21 pierwiastków śladowych, które miedzy innymi wzmacniają układ immunologiczny. Oczywiście jak w każdym owocu nie może zabraknąć kompletu witamin i podstawowych pierwiastków, acai zawiera takie witaminy jak: B1, B2, C, E, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, białko.
Jagoda acai jest bardzo unikalnym owocem, który rośnie naturalnie tylko w specjalnych warunkach, które dają mu Amazońskie lasy deszczowe, dlatego możliwość jego hodowli jest nie możliwa. W czystej postaci owocu, acai dostępna jest tylko w Brazylii. Jagody acai zrywane są ręcznie przez miejscową ludność, w późniejszym etapie jagody przetwarzane są na ekstrakt, po usunięciu wody z jagody zostaje proszek, który bezpośrednio trafia do sklepów lub występuje w formie naturalnie powlekanych kapsułek, które przyjmuje się dwa razy dziennie, możemy wyróżnić także soki z dodatkiem jagody acai. Przetworzenie jagody na ekstrakt, wcale nie ujmuje korzyści z niej płynących.
Jak widać natura skrywa przed nami jeszcze sporo zaskakujących tajemnic, jednią z nich jest właśnie jagoda acai, nikt nie spodziewał się, że taki mały owoc jest prawdziwym cudem odżywczym. Czego jeszcze nie wiemy, co jeszcze ukrywa się w głębi nieznanych nam zakątków świata.
Aloes
Działanie:
Sok z aloesu to suplement diety, który wzmacnia organizm i wspomaga leczenie wielu dolegliwości.
Stanowi unikalną, naturalną kompozycję substancji, wspomaga naturalną odporność organizmu.
Dlatego stosujemy ten preparat na:
Aloe Vera sok 99,7% 940ml
Sok z Aloesu, zawiera duże ilości śluzów, a wśród nich stymulator biogenny anolektynę B oraz antrazwiązki, witaminy i sole mineralne zasobne w cynk, magnez, miedź. Stymulatory biogenne pobudzają mechanizmy odpornościowe organizmu.
Działają także bakteriobójczo, przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
Regenerują przy tym skórę i błony śluzowe.
Dzięki zawartości witaminy C działanie antyutleniające i immunostymulujące zostaje znacząco spotęgowane.
Aloe Vera - cudowna roślina stulecia
Naturalny sok z Aloesu, uprawianego na czystych ekologicznie terenach,
Aloes zawarty w tym produkcie został wytworzony bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych, w sposób całkowicie ekologiczny, co zostało potwierdzone Certyfikatem Organic Standards & Cert, 4 TAC, Ch 18.
Jest produktem maksymalnie skoncentrowanym, stężenie soku wynosi 99,7%.
Do produkcji zastosowano całe liście. Z upraw bez użycia środków chemicznych
Aronia
Substancje te mają działanie przeciw obrzękowe i antyoksydacyjne, zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Działają rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych, są pomocne w leczeniu miażdżycy. Jako silne antyoksydanty neutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki tlenowe.
Aronia dla zdrowia i urody.
Aronia ma właściwości ma podobne do czerwonego wina. Owoce aronii zawdzięczają swe terapeutyczne właściwości bioflawonoidom i rutynie. Te właśnie składniki zapewniają całkiem dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. Wyciąg z tego owocu pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, oraz chroni przed chorobami serca. Aronia zmniejsza też stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Owoce i sok, oraz przetwory z aronii zapobiegają miażdżycy. Działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco.
Ponieważ aronia zawiera antocyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, (które są też w czerwonym winie typu Cabernet) chroni zdecydowanie organizm przed nowotworami. To jedno z najtańszych źródeł produktów antynowotworowych. Ma też w składzie wiele ważnych witamin:. A, C, E, P i biopierwiastków, a także błonnik i pektyny (którego notorycznie spożywamy za mało). Dzięki temu też właśnie usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami.
Przy nadciśnieniu proponujemy pić 30 ml soku 3 razy dziennie.
Osoby, które regularnie piją aronię, mają dużą odporność i niezwykle rzadko chorują na anginy, przeziębienia i inne infekcje.
Aronia też wpływa na urodę, ponieważ witaminy i antocyjany opóźniają procesy starzenia.
Aronia czarna, a. czarnoowocowa (Aronia melanocarpa (Michx.)Elliott) – gatunek krzewu należący do rodziny różowatych. Pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim.
Roślina owocowa – coraz częściej uprawiana w ogrodach działkowych. Uprawa jest tym bardziej atrakcyjna, że aronia nie ma specjalnych wymagań glebowych. W chwili obecnej znanych jest ok. 15 odmian wyhodowanych na bazie tego gatunku, odkrytego w XVII i XVIII wieku w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Do Rosji przywieziono aronię ok. 1834 roku jako eksponat do ogrodów botanicznych, skąd „uciekła” rozprzestrzeniając się na pogórza Ałtaju oraz europejską część Rosji. Bywa, że jest nazywana również aronką.
Przemysł spożywczy: wykorzystywana do produkcji dżemów, konfitur, soków i nalewek, można jej także użyć jako naturalnego barwnika do przetworów (w tym galaretek, likierów, win).
Roślina ozdobna: Aronia uprawiana jest coraz częściej jako roślina dekoracyjna, ze względu na liście przybierające jesienią pomarańczową a potem czerwoną barwę.
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski – surowcem są świeże lub suszone owoce. Zawierają one dużą ilość antocyjanów, fenolokwasy, garbniki, pektyny, witaminy (sporo witaminy C i P) oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i pierwiastki śladowe: jod, mangan, molibden.
Skład chemiczny: w świeżej masie dojrzałych owoców znajduje się 74-83 procent wody i 17-26 procent suchej masy. Cukry stanowią 6,2-10,8 procent świeżej masy owoców, natomiast kwasy 0,7-1,3 procent w przeliczeniu na kwas jabłkowy. Ponadto stwierdzono obecność garbników, pektyn, barwników oraz pierwiastków chemicznych jak rad, molibden, żelazo i jod. Substancje garbnikowe (zawartość 0,35-0,6 procent suchej masy), nadają owocom cierpki smak, stąd rzadko nadają się do bezpośredniej konsumpcji. Najcenniejszą zaletą aronii jest bogactwo witamin, zwłaszcza występujących w śladowych ilościach w innych owocach i warzywach.
Działanie: owoce aronii czarnej, a także sok z nich można polecać w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia krwi, arteriosklerozie[1], katarze żołądka oraz żylaków odbytu. Owoce aronii zawierają od 1200 do 5000 mg witaminy P, podczas gdy w owocach uprawianych tradycyjnie w naszym kraju zawartość tej witaminy nie przekracza kilkudziesięciu mg. Zaznaczyć należy, że w sokach i mrożonkach witamina ta prawie w pełni zachowuje swoją aktywność.
Zbiór i suszenie: suszenie owoców przeprowadza się zaraz po zbiorze rozkładając cienką warstwą w cienistym i przewiewnym miejscu, najlepiej jeżeli jest możliwość rozłożenia owoców na sicie.
Sztuka kulinarna: z owoców aronii można przygotować soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady. Sok z aronii może być używany do barwienia innych soków. Bardzo cennym surowcem jest susz z owoców. Po zalaniu wrzątkiem daje napar o pięknym rubinowym kolorze, co świadczy o zachowaniu aktywnej witaminy P. Dzięki dużej zawartości antocyjanów sok z aronii może zastąpić w przemyśle spożywczym barwniki sztuczne. Rozcieńczony 100 razy ma jeszcze intensywnie różową barwę.
Świeżo zerwane owoce posiadają cierpki posmak wynikający z zawartości garbników, jeśli jednak zje się je po kilku dniach lub przemrozi w lodówce – unika się tego nieprzyjemnego smaku.
W kosmetyce stosuje się sok z aronii w dużych rozcieńczeniach. Jest pomocny przy oparzeniach słonecznych.
Przeciwwskazania: nadkwaśność i wrzody żołądka.
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych oraz informację dotyczące stosowania produktu, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
Ashwagandha,
Ashwagandha, 100% sprasowany korzeń, przynosi naturalną energię oraz ukojenie nerwów.
To jedno z najpopularniejszych oraz najdłużej stosowanych ziół w medycynie ajurwedyjskiej.
Od kilku tysięcy lat przypisuje się jej właściwości pobudzające, a jednocześnie tonizujące.
Działanie:
Ashwagandha spowalnia procesy starzenia, wspomaga pamięć i koncentrację oraz pomaga wyciszyć się osobom mającym skłonność do nerwicy i wybuchów gniewu. Systematycznie stosowana podnosi wydolność psycho-fizyczną oraz pomaga odzyskać witalność, dobry nastrój, chęć do życia i działania.
Ashwagandha w tabletkach to doskonałe uzupełnienie diety osób przeciążonych fizycznie i psychicznie, intensywnie pracujących oraz sportowców, seniorów, młodzieży szkolnej i studentów. Jest także odpowiednia przy bezsenności, obniżonym libido oraz spadku nastroju i sił witalnych.
BŁONNIK
Błonnik witalny (Babka Płesznik i Łuska Babki Jajowatej)
Błonnik to włókna roślinne nierozpuszczalne i nie trawione w przewodzie pokarmowym. Mają zdolność pęcznienia dzięki czemu są tak doskonałe przy tak wielu dolegliwościach. Błonnik jest ważny w diecie, ponieważ wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów, oczyszcza jelita, usuwa toksyny z organizmu oraz reguluje poziom cukru we krwi. Błonnik odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Obecność błonnika w jelitach wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Dieta bogata w błonnik zalecana jest szczególnie przy chorobach cywilizacyjnych: otyłości, cukrzycy, miażdżycy.
Babka płesznik to jednoroczna roślina zielna z rodziny babkowatych. Pochodzi z terenów śródziemnomorskich w Europie i jest również uprawiana w Polsce.
Nasiona babki płesznik zawierają specjalne substancje, które pęcznieją w jelitach i działają jak środek przeczyszczający wpływając pozytywnie na przemianę materii. Roślina ta wchłania niekorzystne substancje z pożywienia oczyszczając jelita i pomaga w wypróżnianiu. Dodatkową zaletą jest to, iż poprawia pracę jelit, redukuje zaparcia i pomaga w trawieniu. Jest doskonałym źródłem dietetycznego błonnika. Łupinki babki płesznik chłoną wodę wielokrotnie przewyższającą ich objętość tworząc żel, który powoduje przesuwanie masy w jelitach w sposób bardzo skuteczny i delikatny. Zalecany dla osób z problemami jelitowymi.
Babka jajowata to rodzaj zioła którego nasiona zawierają bardzo dużo śluzu - ten pęcznieje w żołądku. Naturalnie występuje w Hiszpanii, na Wyspach Kanaryjskich i w południowo-zachodniej Azji. Uprawiana jest głównie w Indiach, USA i Brazylii.
Śluzy zawarte w jej nasionach i łupinach pęcznieją pod wpływem wody pochłaniając przy tym duże jej ilości. Rozdrobnione nasiona i łupiny pęcznieją dopiero w jelitach.
Mają zastosowanie podczas zaparć i biegunek Podczas zaparć pęczniejące śluzy powiększają masę kałową powodując przesuwanie się jej i udrożnienie jelit. W czasie biegunek nasiona pochłaniają znaczne ilości wody ze stolca zagęszczając go tym samym i zmniejszając tym samym dyskomfort związany z tą dolegliwością.
Zastosowanie Błonnika Witalnego:
Burak
Burak czerwony od dawna stosowany jest jako roślina odżywcza i ogólnie wzmacniająca. Antocyjany zawarte w wyciągu z buraka działają silnie anty utleniająco, regulują procesy utleniania i redukcji oraz usprawniają przemianę materii na poziomie komórkowym. Burak działa również silnie odkwaszająco na przewód pokarmowy, zwłaszcza po spożyciu pokarmów zakwaszających. Jest również źródłem wielu naturalnych składników mineralnych i aminokwasów.
Cynk
gładka cera
mocne paznokcie i włosy
korzystny wpływ na odporność
cynk organiczny
Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu skóry, paznokci i włosów. Korzystnie wpływa na prawidłowy metabolizm makroskładników, węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Cynk i witamina C przyczyniają się do ochrony składników komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Witamina C bierze udział w prawidłowym tworzeniu kolagenu i utrzymaniu prawidłowej budowy i funkcji skóry, kości, zębów, chrząstek, dziąseł oraz naczyń krwionośnych.
Czystek
Właściwości czystka:
Liść czystka jest bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów - polifenoli. Chronią one komórki i tkanki organizmu przed działaniem wolnych rodników, aktywnie wspomagają procesy antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalniają proces starzenia. Preparat wzmacnia system immunologiczny organizmu. Polecany jest jako uzupełnienie diety szczególnie w okresie osłabionej odporności.
Dzika róża
Owoce dzikiej róży są jednymi z najbardziej cenionych witaminowych surowców na świecie, ponieważ są przebogate w witaminę C, której zawartość sięga średnio ok. 840 mg witaminy C na 100 g surowca. Są zatem o 30 razy bogatsze w nią niż np. cytrusy.
Dużo więcej informacji na temat dzikiej róży znajdą Państwo na naszym blogu - link poniżej.
Dzika róża - informacje na blogu (kliknij)
Dziurawiec
DZIURAWIEC zawiera wyciąg naturalnego pochodzenia z ziela dziurawca, który korzystnie wpływa na stan psychiczny:
Dziurawiec wspomaga zdolności umysłowe oraz adaptację organizmu w sytuacjach stresowych.
Ułatwia osiągnięcie stanu relaksu i optymalnego odprężenia oraz pomaga utrzymać zdrowy sen.
Goji owoce
Owoce goji to jedne z najzdrowszych owoców na świecie.
Zawierają mnóstwo witaminy C (literatura podaje, że jagody kolcowoju zajmują trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej dobroczynnej witaminy) oraz innych składników odżywczych.
Ogromna ilość wartości odżywczych o dużym natężeniu powoduje, że owoce goji mają szeroki wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Jagody kolcowoju to przede wszystkim wyjątkowo mocne antyutleniacze.
Spożywanie tych owoców wspomaga budowę nowych komórek oraz regenerację zniszczonych, dzięki czemu przyjmuje się, że owoce goji opóźniają procesy starzenia i zdecydowanie poprawiają samopoczucie.
Zawarty bowiem w jagodach polisacharyd posiada silne działanie stymulujące system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A), których poziom obniża się wraz wiekiem.
Polisacharydy i kwasy tłuszczowe, zawarte w jagodach, mogą stymulować również produkcję kolagenu oraz zatrzymywać wilgoć w organizmie - co daje rezultat młodziej wyglądającej skóry.
Luteina i zeaksantyna zawarte w owocach goji pozwalają natomiast:
chronić oczy i wzrok przed atakami wolnych rodników oraz uszkodzeniami przez nie powodowanymi,
dlatego też jagody te polecane są do poprawiania ostrości widzenia i utrzymania dobrego wzroku.
Owoce goji to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu, którego zawartość w suszonych owocach jest kilkakrotnie wyższa niż przodująca w tej dziedzinie marchewka (stąd też intensywny czerwony kolor tych owoców). Dlatego spożywanie tych jagód zaleca się osobom narażonym na intensywne promieniowanie słoneczne i często korzystającym z solarium.
Jagoda
Sok jagodowy reguluje pracę układu pokarmowego, jest stosowany przy biegunkach jak również przy zaparciach. Charakteryzuje go wysoka zawartość antocyjanów mających działanie przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne, i przeciwwrzodowe. Antocyjany aktywnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych, uszczelniając i wzmacniając ich ściany zapobiegają krwawieniom. poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie krwi , obniżają kruchość naczyń włosowatych i polepszają jakość widzenia wzmagając ukrwienie oka i stymulując produkcję istotnej w procesie widzenia rodopsyny, uczestniczą w syntezie kolagenu, który odpowiada za stan i wygląd naszej skóry, poprawiają także wygląd włosów i paznokci. Antocyjany jako silne antyutleniaczeneutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki tlenowe. Dzięki zawartości witamin C, B1 i karotenoidów sok jagodowy działa wzmacniająco, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Jasnota biała
Zastosowanie znajduje w leczeniu chorób i dolegliwości kobiecych. W mieszance z białą koniczyną stosowany jest przy nadmiernym i bolesnym miesiączkowaniu kobiet, gdyż zmniejsza krwawienie. Leczy też u kobiet upławy i stany zapalne narządów płciowych.
Zewnętrznie stosuje się w chorobach skóry
JĘCZMIEŃ MŁODY
Enzymy zawarte w jęczmieniu, neutralizują substancje rakotwórcze i biokatalizatory reakcji chemicznych są niezbędne w procesach przemiany materii.
Dotychczas wykazano obecność dwudziestu enzymów w zielonych źdźbłach jęczmienia.
Chlorofil zawarty w sproszkowanym jęczmieniu wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Poza tym wspomaga leczyć niedokrwistości.
Kelp
Sposób działania:
Zastosowanie:
Stosowany jest również z powodzeniem przy:
Koci pazur
Działanie:
Wyciąg z Uncaria Tomentosa (Koci Pazur) wykazuje bardzo:
Silne działanie zwiększające ogólną odporność organizmu poprzez pobudzanie procesów fagocytozy (proces polegający na pochłanianiu przez komórki układu odpornościowego nieprawidłowych komórek organizmu).
Preparat jest też bardzo pomocny przy dolegliwościach układu pokarmowego.
Wykazuje pozytywne działanie w przypadku: problemów z układem moczowo-płciowym
i gruczołem krokowym.
Kudzu root
Wielokierunkowe działanie prozdrowotne KUDZU ROOT wynika z zawartych w nim izoflawonów, z których 80% stanowią pueraryny. To dzięki nim odczuwalna jest ograniczona potrzeba spożywania alkoholu.
Pueraryny wspomagają także odtruwanie organizmu z toksycznych substancji powstałych podczas metabolizmu alkoholu oraz stabilizują zmienne nastroje.
KUDZU ROOT pobudza w mózgu produkcję serotoniny i dopaminy-hormonów które działają na układ nerwowy, w naturalny sposób poprawiając nastrój, proces ten pomaga stopniowo osłabić psychiczne uzależnienie od alkoholu.
Kurkumina
Kurkuminę pozyskuje się z rośliny Curcuma longa. Jest jednym z najlepiej przebadanych związków – poświęcono jej ponad 3 000 badań przedklinicznych. Odkryto m.in., że ma ona wpływ na:
Krzem
Jest minerałem występującym w organizmie, głównie w tkance łącznej, kościach, włosach i paznokciach. Odpowiedni poziom krzemu w organizmie pozwala utrzymać prawidłową elastyczność i odporność naskórka, błon śluzowych, tkanki łącznej i kości.
Związki krzemu regulują przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, zmniejszają odkładanie się w nich tłuszczów oraz mogą wywierać korzystny wpływ na aktywność hormonalną osób starszych.
Kwas hialuronowy
W ciągu kilku ostatnich lat kwas hialuronowy (HA) stal sie jednym z najważniejszych nowych suplementów diety na rynku produktów służących zdrowiu. Jest to mukopolisacharyd, naturalnie występujący w organizmie człowieka, głównie w skórze, oczach i chrząstce stawowej.
W procesach fizjologicznych HA wchłania wewnątrz organizmu wodę, która podtrzymuje podobna do żelu macierz zewnątrzkomórkową, chroniącą strukturę komórek i wspiera prawidłowe funkcjonowanie skóry i stawów. Kwas hialuronowy stanowi istotny składnik mazi stawowej, zapewnia odpowiedni poślizg powierzchni stawowych i przyczynia się do odporności na działanie sił ściskających.
W młodej skórze kwasu hialuronowego jest pod dostatkiem, co gwarantuje jej sprężystość i brak zmarszczek. Z wiekiem ilość kwasu maleje. W późniejszym czasie skóra człowieka się starzeje, traci zdolność wiązania wody i powstają zmarszczki. Jedna cząsteczka kwasu hialuronowego jest w stanie związać ok. 250 cząsteczek wody.
Przy redukcji zmarszczek ważne jest nie tylko stosowanie kremów, ale także nawilżanie skóry od środka, co umożliwia nam suplement diety - Hyaluronic Acid / kwas hialuronowy (HA).
Właściwości:
Kwiat kasztanowca
Opis produktu:
Działa uszczelniająco na ściany naczyń włosowatych, zmniejsza ich ruchliwość, przywraca ich elastyczność
Wzmacnia odporność
Przeciwdziała stanom zapalnym i zastoinom żylnym
Poprawia krążenie obwodowe oraz ukrwienie skóry i narządów
Zewnętrznie na skórę – działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i łagodnie ściągająco
Na przewód pokarmowy – wykazuje działanie rozkurczowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i łagodnie zapierające
Lecytyna
Działanie:
wzmacnia system nerwowy, koncentrację, pamięć
obniża i utrzymuje właściwy poziom cholesterolu w organizmie
poprawia wydolność mięśni
wpływa dodatnio na funkcję wątroby i układ krążenia.
Jest powszechnie występującym składnikiem wszystkich rodzajów komórek organizmów roślinnych i zwierzęcych.
Odgrywa ona zasadniczą rolę praktycznie we wszystkich procesach biologicznych - od procesu oddychania poprzez wytwarzanie energii a na transmisji neurologicznej kończąc.
Brak lecytyny w pożywieniu powoduje obniżenie odporności układu nerwowego jak również sił witalnych.
Jedna z najważniejszych funkcji lecytyny jest regulacja poziomu LDL.
Liść Oliwny
Wzmacnia odporność organizmu
Przeznaczony dla osób dorosłych jako źródło oleuropeiny i związków polifenolowych
Posiadają właściwości przeciwutleniające, antybakteryjne, antywirusowe
Biblijne drzewo oliwne, według dowodów archeologicznych, zaczęto uprawiać we wschodnich krajach basenu Morza Śródziemnego około dziesięciu tysięcy lat temu. W księgach Starego Testamentu gołębica przynosi Noemu gałązkę oliwną jako znak, iż wody potopu ustąpiły. Dziś drzewo oliwne symbolizuje nadzieję, zwycięstwo, pokój, radość oraz nieśmiertelność.
Oliwka europejska (Olea europaea), najbardziej popularna odmiana, odznacza się wyjątkową odpornością na atakujące ją szkodniki, z uwagi na bogactwo polifenoli, których najwięcej znajduje się w liściu drzewa. Człowiekowi z kolei substancje te pozwalają cieszyć się optymalnym stanem zdrowia oraz wspomagają mechanizmy obrony przed zagrożeniami ze strony środowiska.
Najaktywniejszym związkiem w liściach drzewa oliwnego jest oleuropeina, o charakterystycznym gorzkim smaku, która pomaga w utrzymaniu naturalnej odporności. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Liść oliwny Ekstrakt z liścia oliwnego
Zastosowanie:
Badania wykazały że oleuropeina, aktywny składnik liścia oliwnego wzmacnia siły obronne organizmu i stymuluje fagocytozę.
Liść oliwny wykazuje również:
Ekstrakt z liścia oliwnego
Krótka lista możliwych zastosowań:
Gronkowiec, paciorkowiec, candida, opryszczka, grzybica stóp i paznokci, grypa i przeziębienie, sallmonella, wirus Epstaina-Barra, infekcje ucha, alergie, syndrom chronicznego zmęczenia, fibro- mylagia, zapalenie pochwy, problemy skórne, zapalenie wątroby typu B i C, schorzenia serca, aryt-mia, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie płuc.
Biblijne panaceum na wirusy, grzyby, pasożyty i naczynia wieńcowe
Gwarantowana zawartość substancji czynnej-oleuropeiny 20%
Jest coś niezwykłego w liściu oliwnym. Otóż drzewo oliwne i jego liść to pierwsza roślina, o której wspomina Pismo Święte: „Gołębica wróciła do niego pod wieczór, trzymając w dzio bie zerwany świeży liść z drzewa oliwnego. I poznał Noe, że wody na ziemi opadły”. (Genesis 8 : 11).Znacznie później Objawienie Św. Jana wskazuje nam liść oliwny jako lek służący zdrowiu „całych narodów”: „Na środku ulicy jego i na obu brzegach rzeki drzewo żywota, rodzącedwanaście razy, wydające co miesiąc swój owoc, a liście drzewa służą do uzdrawiania na rodów”. Objawienie Św. Jana 22:2. W Nowym Testamencie ponownie pojawia się wizja drzewa życia z jego liśćmi o uzdrawiającej mocy: „Na obu brzegach potoku będą rosły różne drzewa owocowe; liść ich nie więdnie i owoc się nie wyczerpie; co miesiąc będą będą rodzić świeże owoce, gdyż woda dla nich płynie ze świątyni. Owoc ich jest na pokarm, a liście ich na le karstwo”. Księga Ezekiela 47:12. Starożytni Egipcjanie wykorzystywali wyciąg z liści oliwnych do mumifikowania ciał faraonów ponieważ wierzyli, że posiada on niebiańską moc. Późniejsza medycyna ludowa przez wieki stosowała liść oliwny jako środek przeciw gorączce. Pierwsza medyczna wzmianka o właściwościach leczniczych liścia oliwnego pochodzi z 1854 roku. W Żurnalu Farmaceutycznym Daniel Hanbury donosił o właściwościach wyciągu z liści oliwnych. Stał się on bardzo popularny w Anglii, w szczególności leczono nim chorych powracających z kolonii tropikalnych. Autor przypuszczał, iż kluczem uzdrawiającej mocy jest gorzka substancja produkowana przez drzewo oliwne. Jego domysły zostały potwierdzone dziesiątki lat później, kiedy to naukowcy wyodrębnili tę gorzką substancję nazywając ją oleuropeiną. Jak okazało się później, to ona odpowiedzialna jest za szczególną wytrzymałość i odporność drzewek oliwnych na szkodniki i bakterie. Prowadzono szereg prac badawczych nad wyciągiem z liścia oliwnego. W 1962 roku włoscy uczeni opublikowali wyniki wskazujące iż oleuropeina obniża ciśnienie krwi u zwierząt. Dalsze badania europejskie potwierdziły te wyniki. Stwierdzono jednocześnie że oleuropeina zwiększa przepływ krwi w naczyniach wieńcowych, łagodzi arytmię, zapobiega skurczom mięśni. Duńscy naukowcy wyodrębnili aktywny składnik oleuropeiny – kwas eleonowy, który wykazywał silne właściwości antybakteryjne. Pod koniec lat 60-tych uczeni z Upjohn – dużej amerykańskiej firmy farmaceutycznej odkryli że kwas eleonowy powstrzymuje rozwój wirusów. Działał on w rzeczywistości na wszystkie testowane wirusy. Dalsze badania laboratoryjne z solami kwasu eleonowego wykazały jego dużą skuteczność przeciw bakteriom oraz pasożytom. Okazało się jednak że sole kwasu eleonowego łączą się z białkiem surowicy krwi czyniąc je nieaktywnymi. Tak też badania zmierzające do wyizolowania i opatentowania pojedynczego związku chemicznego zostały zarzucone. Substancje znajdujące się w liściu oliwnym działają synergicznie i komplementarnie – obecność jednych warunkuje i wspomaga działanie innych. W Europie badania wyciągu z liścia oliwnego prowadzi się nadal. Uczeni z Tunisu zobserwowali że wodny ekstrakt z liścia oliwnego redukuje nadciśnienie, podwyższony poziom cukru i podwyższony poziom kwasu moczowego u gryzoni. Podwyższony poziom kwasu moczowego stanowi czynnik ryzyka dla chorób serca.
Mechanizmy działania:
Drzewka oliwne są niezwykle wytrzymałe, odporne na choroby oraz szkodniki. Osiągają wiek nawet 3000 lat. Tę odporność zawdzięczają oleuropeinie, gorzkiej substancji znajdującej się głównie w ich liściach. Jest to najsilniejszy składnik aktywny w liściu oliwnym. Oleuropeina to gorzki monoterpen glikozydowy z grupy sekoirydoidów. Oleuropeina i produkty jej hydrolizytakie jak kwas eleonowy, aglikon, i eleonoat wapnia – sól wyodrębniona z kwasu eleonowego wszystkie te elementy działając synergicznie tworzą ogromną siłę w zwalczaniu organizmów patogennych. Oddziaływują one na zewnętrzną błonę komórkową intruzów rozpuszczając ją. Dzięki powstałemu uszkodzeniu, system immunologiczny jest już zdolny do unicestwienia patogennego mikroorganizmu.
Magnez
Magnez oraz witamina B6 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Przyczyniają się również do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Magnez pomaga ponadto w utrzymaniu równowagi elektrolitowej oraz prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
Witamina B6 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśni. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Wyciąg z głogu wpływa na zwiększenie dopływu tlenu i wspomaga krążenie krwi.
Malina właściwa (Rubus idaeus L. - gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Występuje w stanie dzikim w niemal całej Europie, oprócz Portugalii i Islandii. W Polsce jest pospolity na całym obszarze.
Roślina uprawna. Jest uprawiana od średniowiecza jako krzew owocowy. Jej uprawa jest w Polsce dość rozpowszechniona. W uprawie znajduje się szereg odmian uprawnych będących mieszańcami międzygatunkowymi. Forma typowa i liczne odmiany owocują na pędach dwuletnich, od niedawna istnieją w uprawie odmiany owocujące na pędach jednorocznych.
Sztuka kulinarna. Owoce są smaczne i pachnące, nadają się do spożycia zarówno na surowo, jak i na przetwory: soki, dżemy, konfitury. Ze względu na obecność związków purynowych powinni ich jednak unikać chorzy na podagrę oraz zapalenie nerek. U niektórych ludzi maliny wywołują uczulenie.
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: owoc Fructus Rubi idaei (Bacca Rubi idaei) bogaty w cukry (sacharoza, fruktoza, glukoza), olejek eteryczny, pektyny, pochodne cyjanidyny, szereg witamin; oraz liść - Folium Rubi idaei - duża zawartość witaminy C (300 mg), garbniki, kwasy organiczne, śluzy, żywice.
Morwa biała
MORWA BIAŁA FORTE. Wyciąg z liści morwy białej przyczynia się do utrzymania równowagi metabolizmu węglowodanów w organizmie. Morwa biała wspomaga produkcję insuliny oraz korzystnie wpływa na rozkład polisacharydów.
Wyciąg z liści morwy białej korzystnie wpływa na poziom cukru w organizmie poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów. Dzięki temu, część z nich pozostaje nie strawiona i jest wydalana. Prowadzi to do zmniejszenia wchłaniania glukozy przez organizm i uzyskania niższego poziomu cukru. Ograniczone przyswajanie cukru i skrobi po posiłkach pomaga również w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i wspomaga odchudzanie. Preparat pomocny jest podczas stosowania diety niskokalorycznej.
JAK DZIAŁA LIŚĆ MORWY BIAŁEJ?
Związki czynne zawarte w liściach morwy białe pomagają w stabilizacji poziomu cukru we krwi.
Substancje te hamują aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów złożonych - skrobi,sacharozy, a co za tym idzie ograniczają ich przemianę w łatwo przyswajalną glukozę.
Dzięki temu część węglowodanów przechodząc przez jetlita pozostaje niestrawiona i jest wydalana z organizmu.
Proces ten prowadzi do normalizacji poziomu cukru we krwi, ze względu na jego mniej gwałtowne wchłanianie po posiłkach.
Ograniczenia przyswajania cukru po posiłkach pomaga również w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i wspomaga odchudzania.
Wynika to z faktu, że trawienie węglowodanów prowadzi do ich tzw. przemiany lipidowej - czyli przemiany w tłuszcz.
Ograniczenie wchłaniania cukrów zmniejsza więc produkcję cukrów, a tym samym hamuje proces odkładania się tkanki tłuszczowej.
Bardzo ważne dla odchudzania się jest to, że cenne substancje zawarte w liściach morwy białej zmniejszają również łaknienie na słodycze, co jest ogromnie pomocne podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Dodatkowo związki zawarte w liściach morwy białej wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomagają obniżyć zawartość "szkodliwego" cholesterolu we krwi.
Maca
Wskazania:
Noni
NONI sok - to otrzymywany z owoców rośliny noni (Morinda citrifolia) suplement diety, który utrzymuje organizm w stanie optymalnego zdrowia. Zawiera składniki odżywcze, budulcowe i energetyczne. O jego właściwościach stanowią wtórne substancje czynne, jak dotąd odkryte tylko w owocach noni i ich soku.
Wskazania:
Zawarta w soku noni prokseronina, pod wpływem obecnego w organizmie enzymu prokseroninazy, zostaje zamieniona w kseroninę. Proces tej zamiany może przebiegać tylko wtedy, gdy sok noni spożywany jest na czczo. Kseronina to związek, od którego zależy zdrowie każdej komórki. Ma właściwości naprawcze, pomaga komórkom słabym i chorym powrócić do normalnej funkcji. Wpływa na kształt i sztywność białek receptorowych. Kseronina ułatwia transport molekuł, składników odżywczych przez błony komórkowe, a także wydzielanie endorfin (hormonów dobrego samopoczucia). Im więcej prokseroniny otrzymuje organizm człowieka, tym więcej powstaje kseroniny.
Noni
NONI sok może pić każdy, kto dba o jakość i komfort życia. Już po 2-3 miesięcznej kuracji, przy zalecanej dziennej dawce 40 ml soku noni, organizm staje się silniejszy i zdrowszy.
Ocet jabłkowy
Charakterystyka:
Omega-6 i Omega-3.
Z dwóch kwasów z tej grupy - eikozapentaenowego EPA i dokozaheksaenowego DHA - szczególne znaczenie ma kwas DHA jako element budowy mózgu i siatkówki oka. Jest niezbędny m.in. do przekazywania impulsów nerwowych i prawidłowego rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza części odpowiedzialnych za wzrok, koordynację, nastrój oraz zdolność uczenia się.
Obecnie prowadzonych jest wiele badań naukowych, które skupiają swoją uwagę nad wpływem kwasów Omega-3 na ludzki organizm. Wykazują one, że brak odpowiedniej ilości kwasów Omega-3 w organizmie wiąże się m.in. z następującymi schorzeniami:
włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów.
Najwięcej NNKT znajduje się w olejach roślinnych z nasion, orzechów, kiełków lub w tłuszczach rybich, np. tranie. Niestety, w Polsce spożywa się tych kwasów tłuszczowych znacznie mniej, niż zalecają normy żywieniowe. Do NNKT zalicza się kwasy z grupy Omega-6 i Omega-3.
Kwasy Omega-6 znajdują się w olejach jadalnych - kukurydzianym, sojowym, sezamowym, słonecznikowym, z wiesiołka, ogórecznika, kiełków pszenicy.
Kwasy z grupy Omega-3 są zawarte w niektórych zielonych warzywach liściastych i olejach roślinnych (np. lnianym, z pestek dyni). Można je też znaleźć - choć w znacznie mniejszych ilościach - w siemieniu lnianym i orzechach. Ale pod względem odżywczym najwartościowszym ich źródłem są produkty pochodzenia morskiego, zwłaszcza tłuste ryby - makrele, łososie, sardynki, śledzie, dorsze, tuńczyki.
OREGANO
Wielokierunkowe działanie olejku z dzikiego oregano:
Ostropest plamisty
NASIONA OSTROPESTU PLAMISTEGO korzystnie wpływają na funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Wspomagają produkcję żółci oraz naturalną regenerację komórek i tkanek wątroby. Ostropest plamisty pomaga chronić komórki i tkanki wątroby przed uszkodzeniem oksydacyjnym oraz czynnikami zewnętrznymi. Wspomaga trawienie i utrzymanie fizjologicznych funkcji oczyszczania wątroby. Wspomaga zdrowie serca oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.
PAPRYKA CHILI
Papryka Chili pobudza wydzielanie soków trawiennych. Wpływa korzystnie na metabolizm tłuszczu oraz jego spalanie.
Zielona herbata wzmacnia działanie chili. Jej składniki ograniczają wchłanianie tłuszczu w jelitach oraz wspomagają redukcję tłuszczu.
Błonnik jabłkowy łączy wszystkie zalety błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Po dotarciu do przewodu pokarmowego wchłania wodę i pęcznieje, dając długotrwałe uczucie sytości.
Synergiczne działanie składników aktywnych:
PYŁEK KWIATOWY
Pyłek ma silne działanie immunostymulujące, odtruwające i regenerujące w odniesieniu do tkanki wątrobowej. Korzystnie oddziałowuje na system nerwowy, poprawia samopoczucie oraz działa wzmacniająco. Jako naturalne źródło białek, aminokwasów, biopierwiastków, witamin oraz innych związków biologicznie czynnych, wpływa regulująco na ludzki metabolizm a zatem również na jego zaburzenia w poszczególnych schorzeniach.
Zastosowanie:
Propolis
Propolis jako wspomaganie leczenia klasycznego.
Autor: prof. dr hab. n. farm. Bogdan Kędzia Instytut Roślin I Przetworów Zielarskich w Poznaniu
Obserwuje się synergiczne działanie propolisu i niektórych antybiotyków. Skuteczność działania takich antybiotyków jak oksytetracyklina, gentamycyna i bacytracyna w obecności ekstraktu propolisu wzrasta od kilku do kilkunastu razy.
Propolis zwany inaczej kitem pszczelim to produkt o charakterystycznym zapachu i sma-ku. Jego zabarwienie - od szarego, poprzez brunatne nawet do czarnego, zależy od składu chemicznego. Jest to produkt pszczeli służący w naturze do zabezpieczenia wlotu ula przed wtargnięciem drobnoustrojów zagrażających zdrowiu i życiu rodziny. Terapia z użyciem propolisu daje dobre rezultaty zarówno w warunkach domowych, jak i szpitalnych. Pozwala na uzyskanie pozytywnych wyników w wielu chorobach. Propolis wpływa nie tylko na odporność organizmu, zwiększając funkcje obronne wobec bakterii i wirusów chorobotwórczych, ale również powoduje zahamowanie ich rozwoju lub całkowite niszczenie.
Badania wrażliwości bakterii na działanie kitu pszczelego udowodniły, że jest on wysoce aktywny w stosunku do gronkowców, paciorkowców, grzybów drożdżoidalnych, oraz pierwotniaków. Propolis wykazuje także skuteczne działanie wobec pierwotniaków wywołujących stany zapalne pochwy. Podatne na działanie propolisu są choroby układu oddechowego, tj.: przewlekłe, ostre zapalenie gardła, zapalenie ropne krtani, oskrzeli oraz astmy oskrzelowej - alergennej i przewlekłe zapalenie płuc. Dobre efekty osiągnięto również przy leczeniu zapalenia migdałków podniebiennych.
Propolis wykazuje nie tylko zdolności hamowania rozwoju, czy niszczenia bakterii, grzybów i wirusów, ale również znakomicie regeneruje wszystkie typy tkanek m. in. tkankę miękką, łączną, chrzęstną i kostną, dzięki czemu stał się nadzieją dla ortopedów. Po zastosowaniu propolisu powierzchnie uszkodzonych tkanek chrzęstnych stawów stawały się lśniące, gładkie i wyglądały "jak nowe". Propolis wspomaga leczenie grzybic skóry. Grzybice wywołane zarówno przez dermatofity (grzybice skóry gładkiej i owłosionej) jak i grzyby drożdżoidalne (okolice międzypalcowe rąk i stóp, fałdy skórne oraz okolice pachwinowe). Kit pszczeli skutkuje też w alergicznych schorzeniach skóry tj.: świerzbiączki i wyprysku. Propolis stał się cennym środkiem stosowanym również w przypadku termicznych uszkodzeń skóry takich jak: oparzenia, owrzodzenia oraz leczeniu owrzodzeń troficznych.
Obserwuje się synergiczne działanie propolisu i niektórych antybiotyków. Skuteczność działania takich antybiotyków jak oksytetracyklina, gentamycyna i bacytracyna w obecności ekstraktu propolisu wzrasta od kilku do kilkunastu razy. Propolis przynosi ogólną rewitalizację w stanach zmęczenia i wyczerpania, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, uszczelnia naczynia włosowate, wzmaga wydzielanie żółci, ochrania i odtruwa tkankę wątrobową, a także działa uspokajająco i przeciwwrzodowo. Sporadycznie zdarzają się osoby, które wykazują uczulenie na propolis. Przy wystąpieniu reakcji uczuleniowej należy przerwać leczenie.
Uwaga: Na każdym opakowaniu produktu pszczelego będącego w obrocie towarowym winna być umieszczona informacja o ewentualnym wystąpieniu odczynu histaminowego.
Pichtowy olej
Olejek pichtowy to suplement diety, zawiera bardzo duże ilości lotnych fitocydów, w tym cenny octan bornylu. Związki te przedostają się do krwi, gromadzą w chorych miejscach i wspomagają leczenie. Dlatego olejek pichtowy:
pomaga zaktywizować układ odpornościowy,
wspomaga leczenie: grypy, przeziębienia, anginy, chorób górnych dróg oddechowych, opryszczki, grzybiczych i bakteryjnych infekcji skóry,
daje ulgę w kaszlu, katarze, łagodzi nocne chrapanie,
wcierany w bolące miejsca, przynosi ulgę i poprawia samopoczucie, szczególnie w rwie kulszowej, zapaleniach nerwów, bólach stawów i bólach reumatycznych.
Rokitnik
Sok z rokitnika jest bogaty w grupę witamin o działaniu o antyoksydacyjnym ( C, A, E ), zawiera również witaminę K oraz nienasycone kwasy tłuszczowe zwane witaminą F, kwas foliowy i witamine D ponadto jest bogaty w antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, makro i mikroelementy.
Substancje te przyczyniają się do podniesienia ogólnej odporności organizmu opóźniają procesy starzenia, regulują pracę układów krwionośnego, pokarmowego i oddechowego, chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem, pomagają nadać jej piękny koloryt. Substancje o działaniu antyoksydacyjnym neutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki tlenowe, pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Rokitnikowy olej
Krople dla osób cierpiących na wrzody żołądka i dwunastnicy. Także dla osób, które ze względu na tryb życia i złą dietę mają rozregulowany przewód pokarmowy.
warto stosować w przypadku:
Wskazania:
Polecany jest wspomagająco w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, chronicznym nieżycie oraz wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.
Stosowanie:
1) Wewnętrznie: zaleca się od 5 kropli do 1 łyżeczki dziennie podczas posiłku, w zależności od rodzaju kuracji. Najlepiej przyjmować go bezpośrednio lub rozmieszać z jogurtem, kefirem lub zsiadłym mlekiem.
2) zewnętrznie:
Olejek można mieszać z kremami, balsamami, a także oliwką.
Dla lepszej skuteczności działania najlepiej połączyć stosowanie zewnętrzne z wewnętrznym.
Spirulina
Co zyskuje spożywając Spirulinę?
Spirulina składa się aż z około 60 % białka. Jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, naturalnego jodu, potasu, selenu, cennych witamin zwłaszcza z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), makro- i mikro elementów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zawarte łatwo przyswajalne żelazo, przyczynia się do prawidłowego powstawania hemoglobiny i erytrocytów.
Jod przyczynia się do prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i prawidłowej czynności tarczycy.
Spirulina jest jedynym niemięsnym źródłem witaminy B12, która to witamina jest bardzo ważna w diecie wegetariańskiej.
Magnez wpływa pozytywnie na przebieg czynności psychicznych poprawiając pamięć i zdolność koncentracji.
Witamina B6 przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej organizmu oraz do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina B6 może się przyczynić do zmniejszenia zmęczenia.
Chlorofil i fitocyjanina ograniczają niszczycielski wpływ wolnych rodników na komórki oraz wspomagają oczyszczanie organizmu.
Regularne stosowanie gwarantuje trwałe i widoczne wyniki, które zaprocentują poprawą Twojej kondycji psychoficzynej.
Istnieje bardzo niewiele znanych człowiekowi substancji naturalnych, które posiadają taka bogatą kombinację i szerokie spektrum składników odżywczych, jak alga Spirulina maxima.
Spirulina to morska alga, najstarsza naturalna żywność, znana już człowiekowi pierwotnemu. Bogata w unikalne witaminy i składniki mineralne stanowi znakomite uzupełnienie codziennej diety. Ciesz się bogatą w naturalne składniki odżywcze dietą z korzyścią dla swojego zdrowia i Twojej rodziny.
Spirulina ceniona jest na całym świecie przez miliony ludzi dbających o swoje zdrowie: nie znamy żadnego innego ziarna, owocu, rośliny, czy środka spożywczego, który byłby bogatszy w naturalne substancje odżywcze. Alga ta jest produktem całkowicie naturalnym, nie zawierającym żadnych składników toksycznych, ani pestycydów.
Spirulina nie wykazuje żadnych obciążających organizm efektów ubocznych, np. w postaci podwyższonego poziomu cholesterolu. Spirulina jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, naturalnego jodu, potasu, selenu, cennych witamin, zwłaszcza z grupy B, makro- i mikroelementów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Szałwia
WYCIĄG Z ZIELA SZAŁWII wspiera zdrowie układu pokarmowego oraz prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Pomaga utrzymać wydzielanie potu na właściwym poziomie.
Szałwia wspomaga układ oddechowy i odpornościowy, przyczynia się do ochrony antyoksydacyjnej organizmu. Wspomaga dobre samopoczucie w okresie menopauzy. Szałwia ma kojący wpływ na jamę ustną, gardło, krtań i struny głosowe.
Szyszka chmielu
Ułatwia wyciszenie i relaksację. Wpływa na spokojny sen
EKSTRAKT Z SZYSZKI CHMIELU wspiera relaksację i wyciszenie układu nerwowego: pomaga zmniejszyć napięcie, ułatwia zapadnięcie w spokojny sen. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i wspiera komfort trawienny. Sprzyja utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. Szyszka chmielu posiada właściwości antyoksydacyjne, pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników. Może być również pomocna w okresie menopauzy, wspierając dobre samopoczucie.
Wierzbownica drobnokwiatowa
Wierzbownica drobnokwiatowa jest:
Ziele to działa:
Przeciwzapalnie i leczniczo na ostre i przewlekłe zapalenie gruczołu krokowego w pierwszym
i drugim stadium gruczolaka
Na zapalenie cewki moczowej i przewlekłe powracające zapalenie pęcherza
Środek wspomagający po operacjach gruczołu krokowego
Efektem jej działania jest zmniejszenie niektórych przykrych dolegliwości:
Wierzbownica jest stosowana z dużym skutkiem przeciw tym chorobom, których źródłem jest rozchwianie równowagi hormonalnej ustroju, zwalcza proces starzenia się, a także w stanach zapalnych błony śluzowej i jelit.
Witaminy B
• wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
• poprawia nastrój
• korzystnie wpływa na odporność organizmu
• tabletki powlekane, nie zawierające barwników syntetycznych
Działanie:
Suplement diety Vitaminum B Colfarm to zestaw witamin z grupy B, biorący aktywny udział we wszystkich procesach życiowych organizmu i przyczyniający się do prawidłowego pozyskiwania energii w procesach metabolicznych. Witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przebieg czynności psychicznych oraz zmniejszenie zmęczenia. Wzmacniają odporność, utrzymują skórę, błony śluzowe i oczy w dobrej kondycji. Przyczyniają się do prawidłowego wytwarzania i funkcjonowania komórek krwi. Ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać witamin z grupy B zaleca się ich regularne dostarczanie. Suplement diety Vitaminum B Colfarm, to aż osiem witamin z grupy B, które realizują 100% zalecanego dziennego spożycia. Skuteczność ich działania jest znacznie większa, gdy występują razem.
Witamina D
Witamina D (Kalcyferol) jest niezbędna dla:
Witamina D pomaga budować mocne kości i polepsza sprawność mięśni. Tym samym efektywnie zmniejsza ryzyko upadków u osób starszych. Suplementacja witaminą D jest coraz szerzej stosowana w wielu placówkach.
Przedawkowanie witaminy D jest praktycznie niemożliwe – należałoby spożyć ponad 1 250 mcg dziennie, podczas gdy zalecana dawka dzienna to ok. 10-15 mcg.
Witamina K1
Znajduje się w zielonych warzywach liściowych, jak szpinak, kapusta i brokuły. Jednakże po procesie trawienia tylko 10% jej ilości dotrze do systemu krwionośnego. Większość zostanie przechwycona przez wątrobę w celu użycia jej do regulacji krzepliwości krwi. Nie zostanie jej więc wiele dla innych tkanek. To wyjaśnia, dlaczego witamina K1 tylko nieznacznie może wpływać na serce i kości.
Witamina K2
Witamina K2 (Manaquinone) ma znacząco wyższą przyswajalność i aktywność biologiczną niż witamina K1. K2 uzyskuje się ją w procesie fermentacji bakteryjnej soi. Ma ona wtedy optymalną formę menachinonu7 (zwaną: MenaQ7, MK7, MQ7). Jest to najlepiej działająca forma witaminy K2 z najwyższą przyswajalnością i bioaktywnością. Jest w 100% wchłanianalna i osiąga szybko wysokie stężenie we krwi nawet do 72 godzin.
Witamina K2 jest równie ważna dla budowy mocnego układu kostnego jak wapń i witamina D3.Witamina K2 stymuluje tworzenie osteoblastów (komórki budujące kości). U kobiet po menopauzie 45 mcg witaminy K2 działa korzystnie na utrzymanie prawidłowej gęstości kości. Jest to także ważne dla osób starszych.
Witamina K2 jest niezbędna dla sprawnej pracy układu sercowo-naczyniowego. Zapobiega odkładaniu się wapnia w tętnicach. Zdrowe tętnice zawierają 100 razy więcej witaminy K niż zwapnione.
Zielona kawa
Ekstrakt z zielonych ziaren kawy ma bardzo silne działanie antyoksydacyjne, mocniejsze niż znane przeciwutleniacze, takie jak zielona herbata lub ekstrakt z pestek winogron. Aktywnym składnikiem w zielonej kawie, który jest odpowiedzialny za wiele korzyści dla zdrowia jest kwas chlorogenowy. Neutralizuje on wolne rodniki, i odnosi się do problemu rodników hydroksylowych, z których oba mogą prowadzić do regeneracji komórek. Kwas chlorogenowy pomaga także regulować przemianę materii. W porównaniu z zieloną herbatą i ekstraktem z pestek winogron, ekstrakt z zielonej kawy jest skuteczniejszy w pochłanianiu wolnych rodników tlenowych.
Pod nazwą "zielona kawa" kryją się najzwyklejsze ziarna kawy, których obróbka zakończyła się przed procesem palenia. Ekstrakt z tych ziaren, sprzedawany w USA jako suplement diety, został uznany przez Joe Vinsona, chemika z Uniwersytetu z Scranton w Pensylwanii za efektywny środek wspomagający odchudzanie.
Naukowiec opisuje jego działanie w następujący sposób: "Połknięcie kilku kapsułek ekstraktu dziennie, przy zachowaniu niskotłuszczowej zdrowej diety i regularnych ćwiczeniach, jest bezpiecznym, efektywnym i niedrogim sposobem na zrzucenie kilogramów".
Naukowiec nie jest jeszcze pewny, dlaczego zielone ziarna kawowe działają tak dobrze. Jednak spekuluje on, że jest to spowodowane obecnością kwasu chlorogenowego. Jest to antyoksydant, występujący głównie w zielonych liściach i owocach kawowca, głodu, karczochach, pokrzywie, a także w suszonych śliwkach. Znajdując się w przewodzie pokarmowym obniża wchłanianie cukru, dzięki czemu pobudza organizm do aktywnego korzystania z zapasów zgromadzonych w organizmie.
Vinson podawał 1050 miligramów ekstraktu z ziaren zielonej kawy szesnastu osobom z nadwagą. Ochotnicy, wszyscy między 20-30 rokiem życia, byli przez cały czas trwania badania dokładnie monitorowani i kontrolowani. Odnotowano m.in. ich dietę, puls, reżim ćwiczeń, wagę i ciśnienie krwi. Badania trwały 22 tygodnie. Przeciętny badany stracił 8 kg. Łącznie badane osoby straciły 10,5 proc. wagi początkowej.
Badania
Ostatnie badania kliniczne wykazały, że Green Bean Coffee jest bardzo skuteczny pod względem spalania tłuszczu. W badaniu wzięło udział 16 osób w wieku 22-46 lat, ze wskaźnikiem masy ciała pomiędzy 25% a 30%. Wszyscy uczestnicy byli ściśle monitorowani i spożywali 2400 kalorii dziennie. Badanie prowadzono przez okres 22 tygodni.
Uczestnicy badania stracili średnio 8,5 kg i zmniejszyli procent tkanki tłuszczowej o 16% - to wszystko bez uprawiania sportu!
Dr Oz o Green Coffee Bean Extract:
"Normalnie zawsze jestem sceptyczny do reklamowanych produktów, które szybko i skutecznie spalają tłuszcz, a w dodatku mają być nieszkodliwe i w 100% naturalne. Ale Ekstrakt z zielonej kawy naprawdę mnie zaskoczył! To może być naprawdę rewolucja w odchudzaniu, bo może okazać się że ten suplement diety spala podobną ilość tłuszczu w trakcie spoczynku, jak jednorazowa wizyta w fitness"
Wielu badaczy uważa, że Green Bean Coffee idealnym uzupełnieniem diety ludzi chcacych zgubić wagę. Jest również bezpieczny i w 100% naturalny.
Żurawina
Lato to czas, kiedy nasz układ układ moczowy najbardziej narażony jest na różnego typu infekcje. Wysoka temperatura kąpiel w zanieczyszczonej wodzie, przesiadywanie na zimnym podłożu, to główne czynniki będące przyczyną zakażeń i problemów w obrębie tego układu. Konsekwencje infekcji układu moczowego dotkliwie odczuwamy i leczymy przez wiele miesięcy.
Badania nad owocem - żurawiny przyczyniły się do stwierdzenia, iż żurawina wykazuje korzystne działanie pozdrowotne dzięki zakwaszeniu moczu, co prowadzi do niszczenia bakterii odpowiedzialnych za infekcje układu moczowego. Najbardziej istotnym etepem rozwoju infekcji wydaje się być przyczepianie bakterii do błony śluzowej komórek. Uważa się, że sok z żurawiny utrudnia ten proces, ograniczając ryzyko rozwoju infekcji.
SOK Z OWOCÓW ŻURAWINY Z DODATKIEM WITAMINY C - suplement diety
Żurawina jest tradycyjnem środkiem stosowanym wspomagająco przy kuracjach infekcji dróg moczowych, będących obecnie bardzo powszechnym problemem. Średnio 1 na 5 kobiet skarży się na zakażenia dróg moczowych, z czego u około 3% schorzenia te mają charakter powracający. Najczęściej w kuracjach infekcji dróg moczowych stosuje się antybiotyki, niestety działają one ogólnoustrojowo i osłabiają przy tym odporność, niszcząc szczepy bakterii probiotycznych.
Stosując sok z owoców żurawiny, w naturalny sposób można zapobiegać infekcjom i problemom z drogami moczowymi. Owoce tej rośliny zawierają aktywne biologicznie proantocyjanidyny (PAC). Są to związki z grupy flawonoidów, utrudniające bakteriom chorobotwórczym przyleganie do komórek nabłonka ścian dróg moczowych, co uniemożliwia im namnażanie się się, jednocześnie zwiększając ich wydalanie wraz z moczem. Bakterie odpowiedzialne za dolegliwości układu moczowego powszechnie występują w takich miejscach jak:
Dzięki właściwościom składników żurawiny ich osiedlania się w układzie moczowym jest utrudnione, co może zmniejszyć ryzyko występowania infekcji.
Żuravicol C obniża pH moczu, co czyni środowisko układu moczowego mniej dostępnym dla rozwoju chorobotwórczej mikroflory.
Uzupełnianie zrównoważonej diety w sok z owoców żurawiny może korzystnie wpłynąć na układ moczowy. Pomaga w utrzymaniu jego właściwej kondycji, wspomaga oczyszczanie dróg moczowych ze szkodliwych mikroorganizmów, zmniejszając w ten sposób jego podatność na infekcje.
Jego spożywanie pomaga uzupełnić niedobory witamin B1, B2 ograniczając skutki ich niedoboru takie jak :
Bioflawonoidy wykazują silne działanie antyutleniające - chronią komórki przed stresem oksydacyjnym - neutralizując szczególnie szkodliwe dla organizmu wolne rodniki tlenowe. Kwashipuronowy zawarty w soku żurawinowym , który ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne, chroni organizm przed infekcjami - szczególnie dróg moczowych i pokarmowych .
Działanie:
Co to jest suplementacja diety?
Suplementacja to uzupełnianie codziennej diety w wartościowe składniki, których może w diecie brakować, lub też zapewnianie dostarczenia składników, na które jest w danym okresie zwiększone zapotrzebowanie.
Często podczas naszego życia występują okresy podwyższonego zapotrzebowania organizmu na poszczególne minerały, witaminy czy inne wartościowe składniki. Niekiedy jest to spowodowane naturalnymi procesami zachodzącymi w ciele (rośnięcie, dojrzewanie, ciąża, rekonwalescencja, menopauza), innym razem stylem życia: wysoką aktywnością, sportem, nadmiarem pracy, czy stresu. Okresem szczególnie istotnym jest, zarówno u kobiet jak i mężczyzn, wkroczenie w wiek przekwitania.
Suplementacja diety jest ważną częścią profilaktyki wczesnej.
Co to jest profilaktyka wczesna?
Profilaktyka wczesna to utrwalanie prawidłowych wzorców zdrowego stylu życia. Profilaktyka taka pozwala utrzymać zdrowie i nie dopuszczać do warunków sprzyjających powstawaniu chorób.
Dlaczego warto suplementować dietę?
Choć z pozoru może się to nam wydawać, że odżywiamy się zdrowo, to pamiętać należy, że w pokarmie znajdować się może nieodpowiednia ilość składników odżywczych. Spowodowane jest to m.in.: spożywaniem żywności przetworzonej, substancjami dodawanymi do żywności, postępującym wyjaławianiem pól. Marchew z pola sprzed 50 lat i marchew zbierana na tym polu obecnie może wyglądać podobnie, lecz wartość różnych składników będzie inna, niestety przeważnie na niekorzyść.
Badania dowodzą, że styl życia i dieta mają największy wpływ na nasze zdrowie i długość życia. Są nawet ważniejsze niż czynniki genetyczne.
Obecnie największe autorytety medyczne coraz mocniej podkreślają wagę suplementacji diety w profilaktyce wczesnej, gdyż badania niezbicie dowodzą, że większość chorób to efekt długotrwałych niedoborów poszczególnych składników diety.
Zapobiegać jest lepiej, przyjemniej i taniej, niż leczyć.
Niestety nadal wiele osób "oszczędza" na żywności i suplementach diety, gdyż ogólnie czują się dobrze. Pomimo posiadania wiedzy o zagrożeniach cywilizacyjnych czy naturalnych procesach zachodzących w ciele, mają nadzieję, że "mnie to ominie". Nie inwestują w swoje zdrowie - jedną z najcenniejszych rzeczy - aż do momentu, gdy zaczyna się ono psuć. Nakłady środków zainwestowanych w profilaktykę wczesną są niewspółmiernie małe w stosunku do ewentualnych przyszłych kosztów leczenia.
Uwaga:
Prezentowane powyżej treści mają charakter jedynie informacyjny i nie stanowią porad, wskazówek, zaleceń do działań profilaktycznych lub leczniczych.
Powyższe treści nie mogą stanowić również zachęty do samodzielnego leczenia w jakimkolwiek zakresie.
Bezwzględnie w każdym przypadku należy zasięgnąć porady lekarza.