Czy kawa zakwasza Twój organizm?
Kochasz kawę? Jej aromat pobudza Cię z rana lub umila popołudnia?
Niestety, jest jednak jeden problem. Po pewnym czasie regularnego picia kawy czujesz, że masz skurcze mięśni nóg, drgają Ci powieki.
To znak, że kawa wypłukuje z twojego organizmu składniki mineralne takie jak magnez, wapń i prowadzi do zakwaszenia twojego organizmu.
Co zrobić? Może zrezygnować z picia kawy?
U osób przyzwyczajonych do picia kawy nie jest polecane jej nagłe odstawienie. Brak kofeiny może powodować : objawy odstawienie” jak rozdrażnienie, zaburzenia pracy układu krążenia, bóle głowy. Ponowne rozpoczęcie picia kawy może być odczuwalne jeszcze gorzej.
Nie musisz porzucać picia kawy – po prostu zastosuj zdrową alternatywę.
Świetnie nadają się do tego kawy Chi-Cafe!
To zdrowe połączenie kawy, ekstraktów roślinnych, minerałów i błonnika. Dzięki kofeinie z guarany oraz kawy, pobudza delikatniej ale na dłużej. Bez glutenu i laktozy, wegańskie.
Chi-Cafe jest źródłem wapnia i magnezu!
Magnez jest ważny dla zdrowych kości, nerwów, dobrego samopoczucia, pracy serca, przemiany materii i redukcji zmęczenia.
Wapń wspomaga prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych, równowagę w metabolizmie energetycznym oraz utrzymanie prawidłowego funkcjonowania kości i zębów.
Tylko jedna filiżanka Chi-Cafe ma tyle minerałów zasadowych co 100 g warzyw (wg wartości PRAL). Dlatego kawy Chi-Cafe pomagają utrzymać naturalny balans.
Zasadowe działanie Chi-Cafe można sprawdzić za pomocą papierków lakmusowych badając pH moczu po zwykłej kawie i po Chi-Cafe.
Co dokładnie oznacza przedrostek Chi ?
W Chinach „hara” (brzuch, centrum) uważana jest za źródło Chi (czyt. „czi”) – energii życia. Zgodnie z tym mottem komponowane są kawy Chi-Cafe, które,
Każda porcja Chi-Cafe zawiera:
Składniki witalne kaw Chi-Cafe
Arabica i robusta
– szlachetne odmiany kaw o orientalnym aromacie.
Naturalny błonnik z włókien akacji
– jest ważny dla zdrowia jelit, dobrego trawienia i regularnego wypróżniania.
Filiżanka Chi-Cafe zawiera 10% zalecanej dziennej porcji błonnika, który odżywia i wspomaga rozmnażanie probiotycznych bakterii jelitowych. Tworzy w żołądku i jelitach cienką powłokę ochronną zawierającą wartościowe minerały: magnez i wapń.
Guarana, żeń-szeń, grzybek reishi i polifenole z granatu
– nadają Chi-Cafe szczególny aromat oraz sprzyjają witalności, zawierają dużo antyutleniaczy.
Żeń-szeń
– chiński symbol witalności i długiego życia.
Ekstrakt z granatu
– od tysięcy lat uchodzi za symbol płodności i nieśmiertelności. To bogate źródło antyutleniaczy, które wpływają korzystnie na serce i układ krążenia oraz hamują procesy starzenia.
Przyprawy do kawy
(głównie w Chi-Cafe proactive) jak kardamon, cynamon, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa oraz wanilia bourbon nadają wyrafinowany, lekko orientalny smak. Przyczyniają się także do lepszego trawienia.
Kofeina z guarany
– wydziela się wolniej, działa łagodniej ale długofalowo. Dlatego kawy Chi-Cafe dają bardzo przyjemnie pobudzenie na dłużej i nie powodują uderzeń gorąca, wzrostu ciśnienia, zmian pracy serca. Dzięki temu mogą je pić nawet osoby, które nie tolerują zwykłej kawy.
Spośród dużego wyboru Chi-Cafe nawet najbardziej wymagający smakosz znajdzie coś dla siebie.
Przepisy kulinarne, smaczne i zdrowe
1. Chi Cafe Imbirowa
do 150ml gorącego mleka roślinnego (najlepiej owsianego) wsyp 2 łyżeczki Chi Cafe, łyżeczkę SteviaBase i 1-2 szczypty sproszkowanego imbiru.
Aromatyczne ocieplanie w chłodne dni.
2. Piankowe marzenie
do 100ml gorącej wody wsyp 2 łyżeczki Cgi Cafe i ½ – 1 łyżeczkę SteviaBase. Oddzielnie spień 50ml letniego mleka sojowego i dodaj je do kawy.
3. Chi cafe Frappe
130ml napoju sojowego, 70g pokruszonego lodu, 3 łżeczki Chi Cafe i 1 łyżeczkę SteviaBase. Wszystko dobrze wymieszaj w mikserze i podawaj w wysokiej szklance.
4. Babeczki Chi-Cafe
Składniki:
Przyrządzenie:
1. piekarnik, najlepiej z termoobiegiem, rozgrzać do 160 stopni.
Na blaszce ustawić foremki do babaeczek
2. Wszystkie składniki oprócz śmietany wymieszać dobrze i wlać do foremek.
3. Piec 25 minut zostawić do schłodzenia.
4. Ozdobić babeczki śmietaną
5. Lody Flavachino
Zamrozić na ok. 2 godziny 3 obrane ze skórki i pokrojone banany.
Rozmrażać przez 10 minut. Następnie zmiksować mikserem na gładką masę dodając 1-3 łyżki wody i 1-2 posiekanych migdałów.
Dodać do tego 3 łyżki Flavachino, jeszcze raz wszystko przemieszać mikserem.
Gdzie można kupić kawy Chi Cafe?
Zapraszamy do sklepu – kawy Chi Cafe (kliknij)
Zapraszamy do sklepu – kawy Flavochino (kliknij)
Zapraszamy na nasze strony.
Zespół zdrowapolka.pl