Coraz częściej spotykamy się z nazewnictwem słodzików używanych w różnych przepisach i czasopismach. Ale co kryje się pod nazwą ksylitol, erytrytol, stewia i jakie są różnice pomiędzy tymi produktami?
Ksylitol – pozyskiwany jest z brzozy, wygląda jak zwykły cukier i podobnie smakuje. Polecany jest m.in. dla diabetyków, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny IG:8 (IG cukru to 70). Ksylitol nie wywołuje próchnicy i jest bezpieczny, ale jego nadmierne spożycie może wywołać efekt przeczyszczający. Zaletą ksylitolu jest to, że jest o 40% mniej kaloryczny niż zwykły biały cukier.
Ksylitol można spożywać bezpośrednio, świetnie nadaje się również do wypieków, gotowania, smażenia, do słodzenia wszelkich deserów, kawy, herbaty i inncyh napojów.
Erytrytol - to naturalna substancja słodząca występuje w owocach, warzywach, wodorostach, porostach oraz winie. Charakteryzuje się wysoką słodkością (ma słodkość rzędu 60-75% słodyczy zwykłego cukru). Ponadto erytrytol jest niskokaloryczny (0,2 kcal/g) i ma indeks glikemiczny, który wynosi 0. Zaletą erytrytolu jest to, że w przeciwieństwie do cukru nie fermentuje w jelitach i nie powoduje namnażania się bakterii gnilnych oraz zmniejsza ryzyko próchnicy.
Stewia – inaczej stevia rebaudiana to roślina, która od wieków używana jest z Ameryce Środkowej i Południowej. Za słodki smak stewii odpowiedzialne są związki liści i łodyg – tzw. glikozydy stewiowe. Są one 300 razy słodsze od zwykłego cukru, nie są kaloryczne i nie powodują próchnicy. Postać stewii dostępna na naszym rynku to biały proszek podobny do cukru pudru, tabletki w formie słodzika lub płyn, a także liście. Polecana jest dla diabetyków, osób odchudzających się i dbających o swoje zdrowie, dla wszystkich z podwyższonym ryzykiem próchnicy. Można spożywać bezpośrednio, do deserów, napojów i wypieków.
Polecemy https://www.zdrowapolka.pl/stewia-tabletki-300szt-steviola.html
Dla każdego coś słodkiego!
Zapraszamy do kontaktu i zakupów, nasi konsultanci są do Państwa dyspozycji.
zespół zdrowapolka.pl