kakaowy napój bogaty w bioaktywne flawonole Flavochino

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Dr. Jacob's
  • Dostępność: Brak
  • szt.
  • 89,99 zł
  • Niedostępny

Flavochino

napój kakaowy

450g - 30 porcji

Flavochino to napój kakaowy bogaty w bioaktywne flawonole, magnez i potas. Jest słodzony ksylitolem – naturalny słodzik z brzozy. Nie zawiera glutenu, laktozy ani roślin modyfikowanych genetycznie. Produkt wegański.

Kakao użyte we Flavochino zostało przygotowane tak, aby zachowało cenne flawonole. Są to silne antyoksydanty ważne m.in. dla wspierania zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Jedna porcja Flavochino dostarcza około 200 mg flawonoli, które pomagają utrzymać elastyczność naczyń krwionośnych, a tym samym prawidłowy przepływ krwi. Flavochino zawiera także potas i magnez ważne dla zdrowia, w szczególności krążenia i pracy układu nerwowego.

 

Nawet 98% związków flawonowych jest tracone podczas tradycyjnego przetwarzania kakao

Zawartość flawonoli jest kluczowym czynnikiem sprawiającym, że Flavochino jest wartościowe dla zdrowia. Ilość flawanoli w ziarnach kakaowca może być różna, a procesy używane podczas masowego wytwarzania kakao (wysoka temperatura, alkalizacja) w dużej mierze niszczą flawanole. Dlatego zarówno same pochodzenie ziaren jak i sposób wytwarzania są podstawą dla zawartości flawonoli w danym produkcie z kakao. Flavochino zawiera proszek kakaowy, który jest otrzymywany z wybranych ziaren kakaowych o szczególnie wysokiej zawartości flawanoli. Szczególnie delikatny proces przetwarzania zachowuje większość bioaktywnych flawanoli.


Jedna porcja Flavochino (15g) zawiera aż:

– 1 092 mg bioaktywnych polifenoli (jako równowartość katechiny), w tym 255 mg flawonoli z kakao,
– 389 mg potasu (19%*),
– 150 mg magnezu (40%*),
– 193 mg wapnia (24%*),
– 42 mg choliny i lecytyny dla wspierania metabolizmu tłuszczów i pracy wątroby.

* % zapotrzebowania dziennego dla osoby dorosłej

Sposób użycia: rozpuścić 15 g Flavochino (3 czubate łyżeczki) w 50 ml ciepłej wody. Następnie dodaj 150 ml letniej lub gorącej wody albo mleka sojowego, owsianego, itp. Uwaga: dodanie mleka krowiego obniża znacznie wartość zdrowotną produktu.


Skład: kakao w proszku o niskiej zawartości tłuszczu (53%), środek słodzący – ksylitol, lecytyna sojowa (9,5%), guma arabska (rozpuszczalne włókna), węglan potasu, węglan magnezu, cynamon.

 flavochino