Metoda Dr. Jacoba w praktyce ksiazka 122stron
- Dodaj recenzję:
- Producent: Dr. Jacob's
-
Dostępność:
Jest
- szt.
- 14,90 zł
około 1 400 badań klinicznych i epidemiologicznych przeprowadzonych nad różnymi sposobami odżywiania stosowanymi na świecie. Niektóre z tych badań były prowadzone na całych populacjach przez dziesięciolecia. Uwzględnione są tu także kwestie balansu insuliny, pH (balans kwasowo-zasadowy) oraz redoksu (balans utleniacze-antyutleniacze). Regulacja równowagi redoksu oraz pH stanowi podstawę wszystkich reakcji biochemicznych w organizmie. Insulina jest odpowiedzialna za kierowanie przemianą materii.
Książka: Metoda Dr. Jacob'a
w praktyce
Jak jeść zdrowo i smacznie by osiągnąć oraz utrzymać optymalną wagę i zdrowie / Zdrowe dobieranie i łączenie pokarmów / Odkwaszanie i oczyszczanie organizmu
Autor: opracowanie na podstawie publikacji dr. med. Ludwiga M. Jacob'a
Okładka miękka
122 stron
Format 21 x 15 cm
„Metoda Dr. Jacob’a w praktyce” to opracowanie oparte na książkach dr. med. Ludwiga Jacoba, który przeprowadził analizę około 1 400 badań klinicznych i epidemiologicznych przeprowadzonych nad różnymi sposobami odżywiania stosowanymi na świecie. Niektóre z tych badań były prowadzone na całych populacjach przez dziesięciolecia. Uwzględnione są tu także kwestie balansu insuliny, pH (balans kwasowo-zasadowy) oraz redoksu (balans utleniacze-antyutleniacze). Regulacja równowagi redoksu oraz pH stanowi podstawę wszystkich reakcji biochemicznych w organizmie. Insulina jest odpowiedzialna za kierowanie przemianą materii.
Nowoczesny sposób odżywiania, stały stres i brak ruchu przyczyniają się do braku równowagi i zaburzeń procesów regulacyjnych. Stąd też centralnym zagadnieniem w Metodzie Dr. Jacob’a jest równowaga tych trzech obszarów. Jednakże, główny nacisk kładziony jest na sposób odżywiania, ponieważ nasza żywność tworzy budulec najmniejszych nawet komórek. Dlatego też nieuchronnie decyduje o naszym zdrowiu i witalności.
Proponujemy bezpieczny eksperyment – wypróbowanie Metody Dr. Jacob’a przez minimum jeden miesiąc i zaobserwowanie korzystnych zmian. Z pewnością zainspirują one do wprowadzenia Metody na stałe i będą dobrym przykładem dla bliskich i przyjaciół.
Spis treści
1. Czym jest Metoda Dr. Jacoba?
2. Jaka jest naturalna dieta człowieka?
Fenomen stulatków na Okinawie / Badania nad Adwentystami
3. Od podjadania do zespołu metabolicznego
Insulina hormon wzrostu, tycia i chorób / Insulinooporność
Zespół metaboliczny i niealkoholowe stłuszczenie wątroby
4. Wzloty i upadki, czyli jak uzależnić się od insuliny?
Cukry proste, czyli wzloty i upadki / Indeks glikemiczny
Ładunek glikemiczny / Indeks insulinowy
Niekorzystne połączenia pokarmów
Uzależnienie od skutków działania cukru, białka i insuliny
5. Mit białkowy i jego konsekwencje
6. Tłuszcze - źródło energii i... problemów
7. Zakwaszenie, czyli brak balansu pH
Test – czy masz zakwaszony organizm
Przewlekłe zakwaszenie / Badanie pH organizmu
8. Metoda Dr. Jacob’a w praktyce : 3 zasady żywieniowe
9. Piramida żywieniowa wg Metody Dr. Jacob’a
Najzdrowszy sposób odżywiania dla człowieka
10. Kategorie pożywienia wg Metody Dr. Jacob’a
11. Przywracanie balansu
Przywracanie balansu insuliny / Regularne posiłki
Przyjemność jedzenia / Równoważenie balansu redoks
Wyrównanie balansu pH / Wpływ produktów spożywczych
na pH organizmu / Oddychanie też odkwasza / Ruch
Woda to życie / Przywracanie balansu sodowo-potasowego
Poznaj swoich wrogów / Nietolerancje pokarmowe
Alergie pozornie niepokarmowe
Ważne składniki, których najczęściej brak
12. Trochę praktycznych porad kuchennych
13. Publikacje i produkty