Miód Manuka MGO 250+ z żelem Activaloe 250g

  • Dodaj recenzję:
  • Dostępność: Brak
  • szt.
  • 129,90 zł
  • Niedostępny

Suplement diety
Miód Manuka MGO® 250+ zawiera aktywny składnik ACTIValoe®, który jest koncentratem aloesu zwyczajnego w proporcji 200:1.

Składniki: Miód Manuka MGO®250+ (98%) , żel ACTIValoe® (2%)

Wartość odżywcza 100 g 15 g *
Wartość energetyczna 1320 kJ/ 315,3 kcal 198 kJ / 47,3 kcal
Tłuszcz znikome ilości znikome ilości
W tym kwasy tłuszczowe nasycone znikome ilości znikome ilości
Węglowodany 79,6 g 11,94 g
W tym cukry 78,1 g 11,7 g
Białko 0,4 g znikome ilości
Sól 0,03 g znikome ilości
Methylglyoxal >24,5 mg >3,7 mg
Składnik aktywny 100 g 15 g*
ACTIValoe® 2 g 0,03 g

*zalecana dzienna porcja produktu. Opakowanie zawiera 16 porcji.

Zalecane spożycie: 1 łyżeczka  3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem. Dla lepszego rezultatu zaleca się rozpuszczenie 1 łyżeczki produktu w połowie szklanki ciepłej wody.
Nie należy przekraczać dziennej porcji zalecanej do spożycia.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Suplement należy przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Ilość netto: 250g
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci
Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia

Miód Manuka MGO® 250+ ma wysoką zawartość methylglyoxalu powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych Miodach Manuka). Dla porównania methylglyoxal w innych miodach nie przekracza 10mg/kg. Methylglyoxal jest składnikiem, który odpowiada za unikalne właściwości Miodów Manuka.

ACTIValoe® jako koncentrat aloesu zwyczajnego ma pozytywne działanie na organizm człowieka:
- wpływa pozytywnie na zdrowie układu odpornościowego,
- przyczynia się do zwiększenia odporności,
- chroni DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniem oksydacyjnym,
- korzystnie wpływa na objawy zmęczenia,
- oczyszcza, wspomaga detoksykację organizmu,
- może wspomagać regularną pracę jelit,
- przyczynia się do utrzymania normalnego poziomu glukozy we krwi

Suplementy diety Manuka Health New Zealand charakteryzują się wysoką zawartością naturalnej substancji aktywnej o nazwie methyloglyoxal (MGO™) oraz zawartościa najsilniejszego na świecie Propolisu BIO 30™. W ofercie suplementów diety firmy Manuka Health New Zealand są także produkty posiadające wysoką zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 z Małża Zielonego.

  • Propolis to substancja znajdująca się w młodych pąkach drzew i krzewów, jest wykorzystywana przez pszczoły jako materiał uszczelniający i dezynfekujący. Ten naturalny produkt jest pełen antyoksydantów i antyseptycznych składników. 
  • Mleczko pszczele, to naturalny suplement naszej codziennej diety. Jest bogate w proteiny, aminokwasy, lipidy, naturalne hormony, minerały, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe i witaminę B. Właśnie te składniki wspomagają odporność organizmu i zwiększają dobre samopoczucie.
  • Żel ACTIValoe® wspiera odporność organizmu, a jego regularne spożywanie przyczynia się do uzyskania naturalnej odporności, utrzymania zdrowia fizycznego oraz prawidłowego trawienie i pracy jelit. Preparat skutecznie wpływa na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego, poprawia procesy trawienne. Wzmacnia pracę układu odpornościowego.

 

Warszawa, 14.12.2009 r.
 
Miód Manuka z punktu widzenia farmaceuty
Wywiad z mgr farmacji Grzegorzem Carowiczem
 
  Z uwagi na coraz częstsze pytania klientów o miody Manuka w Polsce przeprowadziliśmy wywiad z Panem Grzegorzem Carowiczem, magistrem farmacji.
 
 
MM: Jak farmaceuta opisałby miody Manuka? Czy mógłby nam Pan przybliżyć te produkty?
 
GC: Jako farmaceuta mogę powiedzieć, że miód jest produktem o bardzo złożonym składzie chemicznym. Bogactwo związków naturalnych występujących w miodzie zależy od bardzo wielu czynników, jak np.: gatunku rośliny, z której pszczoły zbierają nektar, rejonu geograficznego występowania roślin miododajnych, zanieczyszczenia środowiska itp.
 
Związkami występującymi w miodzie w największym stężeniu są węglowodany. Ich zawartość może sięgnąć nawet ok. 80 % masy miodu. W miodach w zmiennej ilości występują także kwasy organiczne (kwas jabłkowy, glukonowy, cytrynowy, mlekowy czy winowy), które są w dużej mierze odpowiedzialne za walory smakowe danego gatunku miodu, a także związki azotowe i wolne aminokwasy oraz enzymy (inwertaza, alfa-amylaza i oksydazy). Ponadto ważnym składnikiem miodów jest także lizozym oraz hormony, głównie acetylocholina.
 
W skład miodu wchodzą także flawonoidy (antocyjany i katechiny) odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników z organizmu. Ponadto miody zawierają także barwniki, substancje aromatyczne, aldehydy, ketony. Ważną grupę związków stanowią olejki eteryczne. W niewielkich ilościach miody zawierają także witaminy z grupy B, kwas foliowy i kwas pantotenowy.
 
Unikatowy skład chemiczny miodu Manuka stanowi o jego wyjątkowości. Produkt ten pozyskiwany jest z nowozelandzkiej rośliny Leptospermum scoparium, czyli Manuka. Krzew ten występuje tylko na obszarze Australii i Nowej Zelandii. Unikatowym składnikiem miodu Manuka jest methylglyoxal, który odpowiedzialny jest za jego unikalne właściwości.
 
MM: Skąd wiadomo, że miód Manuka ma korzystny wpływ na organizm człowieka?
 
GC: Działanie zdrowotne miodów Manuka potwierdzone zostało różnymi badaniami. Przełomowe badania przeprowadził światowej sławy ekspert ds. badania żywności, profesor Thomas Henle na Politechnice Drezdeńskiej. Badania prowadzone przez jego zespół doprowadziły do odkrycia wspomnianego czynnika aktywnego o nazwie methylglyoxal. Występuje on także w innych miodach, jednak jego stężenie wynosi ok. 3,1 mg/kg, podczas gdy w miodach Manuka zagęszczenie tego składnika waha się pomiędzy 100 a 1000 mg/kg. Jest więc nawet 1000-krotnie wyższe! Stąd wniosek, że aktywność miodu Manuka jest bezpośrednio związana z poziomem methylglyoxalu.
 
MM: Co oznacza skrót MGO?
 
GC: MGO to właśnie skrót od nazwy methylglyoxal, aktywnego składnika z miodach Manuka. Symbol MGO na miodach Manuka informuje o poziomie zawartości dietetycznego methylglyoxalu, np. MGO 100+ oznacza, że składnik ten występuje w danym miodzie w stężeniu 100 mg/kg. Im wyższe stężenie MGO w miodzie, tym lepsze jego właściwości.
 
MM: Czy miód Manuka mogą spożywać kobiety w ciąży?
 
GC: Miód Manuka to produkt w 100% naturalny, nie poddawany modyfikacjom chemicznym. Jak najbardziej produkt ten może być zalecany kobietom w ciąży, jako urozmaicenie diety. Produkt ten jest niezwykle odżywczy, zawiera łatwo przyswajalne mikroelementy i składniki prozdrowotne. Ze względu jednak na obecność w miodzie cukrów, kobiety w ciąży zagrożone cukrzycą powinny zasięgnąć w tej kwestii porady lekarza.
 
MM: Czy miód Manuka można podawać dzieciom?
 
GC: Produkt można stosować u dzieci od 12 miesiąca życia pod warunkiem, że dziecko nie jest uczulone na produkty pszczele. Należy zauważyć, że mód jest produktem wysokoenergetycznym, stanowi więc źródło niezbędnych kalorii dla młodego organizmu, którego wydatek energetyczny jest bardzo duży. Dlatego jest to doskonały produkt dla maluchów.
 
MM: Czy są jakieś skutki uboczne związane ze spożywaniem tego miodu?
 
GC: Nie odnotowano dotychczas skutków ubocznych po spożyciu miodu. Oczywiście zawsze trzeba mieć na uwadze możliwość wystąpienia alergii pokarmowej. Ważne jest także, by osoby cierpiące na przewlekłe choroby, jak np. cukrzyca
zasięgnęły porady lekarza przed zażyciem miodu.
 
MM: Czy miód Manuka to lekarstwo?
 
GC: Miód Manuka jest naturalnym produktem spożywczym. Nie jest ani lekiem, ani suplementem diety. Nie powinien zastępować terapii zalecanej przez lekarza.
 
MM: Czy ten miód ma jakiś certyfikat oryginalności?
 
GC: Miód Manuka posiada certyfikat potwierdzający obecność aktywnego składnika
MGO oraz Certyfikat Nowozelandzkiego Instytutu Bezpieczeństwa Żywności.
 
MM: Dziękuję Panu za poświęcony czas.
 
GC: Dziękuję.
 
mgr farmacji Grzegorz Carewicz - po zakończeniu studiów farmaceutycznych na Akademii Medycznej we Wrocławiu rozpoczął pracę w Zakładach Farmaceutycznych Jelfa. Od kilku lat jest pracownikiem apteki. Autor kilkudziesięciu artykułów dotyczących współczesnej farmacji. Członek Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego. Uczestnik wielu szkoleń i konferencji dotyczących zagadnień zdrowia i prawidłowego żywienia. Jego zainteresowania zawodowe koncentrują się m.in. wokół prawidłowego żywienia, farmakognozji i farmakologii. Ukończył także studia podyplomowe na wydziale Menedżersko-Ekonomicznym w Wyższej Szkole Handlowej we Wrocławiu.
 
Autoryzacja:
Grzegorz Carowicz