Nowozelandzki, Aktywny Miód Manuka MGO™ 250+ w 500 gramowym słoiku.
- Dodaj recenzję:
- Producent: Manuka Health New Zealand Limited
-
Dostępność:
Brak
- szt.
- 215,00 zł
Bardzo wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem trwałych i cennych właściwości miodu Manuka
Nowozelandzki, Aktywny Miód Manuka MGO™ 250+ w 500 gramowym słoiku.
Charakteryzuje się wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 250 mg/kg (MGO™ 250+). Stężenie methylglyoxalu w zwyczajnych miodach wynosi od 1 do 10 mg/kg, średnio 3,1 mg/kg.
Bardzo wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem trwałych i cennych właściwości miodu Manuka:
- pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry
- wyjątkowo korzystny wpływ na poprawę i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
- dobroczynny wpływ na układ immunologiczny
Zalecane spożycie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 500g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około 1miesiąc.
Naukowo potwierdzone właściwości
Unikalny Miód Manuka MGO™ powstaje dzięki roślinie o nazwie Leptospermum scoparium, rosnącej tylko w Nowej Zelandii. Z początku wyjątkowe właściwości miodu Manuka były rozpoznawane i mierzone z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, w właściwe źródło aktywności miodu Manuka pozostawało niezbadane przez niemal 15 lat. Przełomu dokonała grupa naukowców kierowana Profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech.
„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za unikatowe właściwości miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
Z powyższych badań wynika, że Miód Manuka MGO™ jest jak dotąd jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg, średnio 3,1 mg/kg.
Produkt | Methylglyoxal, mg/kg |
Miód Manuka | 30-800 + |
Inne miody | 0-10 |
Inne produkty żywnościowe |
0-50 |
Warszawa, 14.12.2009 r.
Miód Manuka z punktu widzenia farmaceuty
Wywiad z mgr farmacji Grzegorzem Carowiczem
MM: Jak farmaceuta opisałby miody Manuka? Czy mógłby nam Pan przybliżyć te produkty?
GC: Jako farmaceuta mogę powiedzieć, że miód jest produktem o bardzo złożonym składzie chemicznym. Bogactwo związków naturalnych występujących w miodzie zależy od bardzo wielu czynników, jak np.: gatunku rośliny, z której pszczoły zbierają nektar, rejonu geograficznego występowania roślin miododajnych, zanieczyszczenia środowiska itp.
Związkami występującymi w miodzie w największym stężeniu są węglowodany. Ich zawartość może sięgnąć nawet ok. 80 % masy miodu. W miodach w zmiennej ilości występują także kwasy organiczne (kwas jabłkowy, glukonowy, cytrynowy, mlekowy czy winowy), które są w dużej mierze odpowiedzialne za walory smakowe danego gatunku miodu, a także związki azotowe i wolne aminokwasy oraz enzymy (inwertaza, alfa-amylaza i oksydazy). Ponadto ważnym składnikiem miodów jest także lizozym oraz hormony, głównie acetylocholina.
W skład miodu wchodzą także flawonoidy (antocyjany i katechiny) odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników z organizmu. Ponadto miody zawierają także barwniki, substancje aromatyczne, aldehydy, ketony. Ważną grupę związków stanowią olejki eteryczne. W niewielkich ilościach miody zawierają także witaminy z grupy B, kwas foliowy i kwas pantotenowy.
Unikatowy skład chemiczny miodu Manuka stanowi o jego wyjątkowości. Produkt ten pozyskiwany jest z nowozelandzkiej rośliny Leptospermum scoparium, czyli Manuka. Krzew ten występuje tylko na obszarze Australii i Nowej Zelandii. Unikatowym składnikiem miodu Manuka jest methylglyoxal, który odpowiedzialny jest za jego unikalne właściwości.
MM: Skąd wiadomo, że miód Manuka ma korzystny wpływ na organizm człowieka?
GC: Działanie zdrowotne miodów Manuka potwierdzone zostało różnymi badaniami. Przełomowe badania przeprowadził światowej sławy ekspert ds. badania żywności, profesor Thomas Henle na Politechnice Drezdeńskiej. Badania prowadzone przez jego zespół doprowadziły do odkrycia wspomnianego czynnika aktywnego o nazwie methylglyoxal. Występuje on także w innych miodach, jednak jego stężenie wynosi ok. 3,1 mg/kg, podczas gdy w miodach Manuka zagęszczenie tego składnika waha się pomiędzy 100 a 1000 mg/kg. Jest więc nawet 1000-krotnie wyższe! Stąd wniosek, że aktywność miodu Manuka jest bezpośrednio związana z poziomem methylglyoxalu.
MM: Co oznacza skrót MGO?
GC: MGO to właśnie skrót od nazwy methylglyoxal, aktywnego składnika z miodach Manuka. Symbol MGO na miodach Manuka informuje o poziomie zawartości dietetycznego methylglyoxalu, np. MGO 100+ oznacza, że składnik ten występuje w danym miodzie w stężeniu 100 mg/kg. Im wyższe stężenie MGO w miodzie, tym lepsze jego właściwości.
MM: Czy miód Manuka mogą spożywać kobiety w ciąży?
GC: Miód Manuka to produkt w 100% naturalny, nie poddawany modyfikacjom chemicznym. Jak najbardziej produkt ten może być zalecany kobietom w ciąży, jako urozmaicenie diety. Produkt ten jest niezwykle odżywczy, zawiera łatwo przyswajalne mikroelementy i składniki prozdrowotne. Ze względu jednak na obecność w miodzie cukrów, kobiety w ciąży zagrożone cukrzycą powinny zasięgnąć w tej kwestii porady lekarza.
MM: Czy miód Manuka można podawać dzieciom?
GC: Produkt można stosować u dzieci od 12 miesiąca życia pod warunkiem, że dziecko nie jest uczulone na produkty pszczele. Należy zauważyć, że mód jest produktem wysokoenergetycznym, stanowi więc źródło niezbędnych kalorii dla młodego organizmu, którego wydatek energetyczny jest bardzo duży. Dlatego jest to doskonały produkt dla maluchów.
MM: Czy są jakieś skutki uboczne związane ze spożywaniem tego miodu?
GC: Nie odnotowano dotychczas skutków ubocznych po spożyciu miodu. Oczywiście zawsze trzeba mieć na uwadze możliwość wystąpienia alergii pokarmowej. Ważne jest także, by osoby cierpiące na przewlekłe choroby, jak np. cukrzyca
zasięgnęły porady lekarza przed zażyciem miodu. MM: Czy miód Manuka to lekarstwo?
GC: Miód Manuka jest naturalnym produktem spożywczym. Nie jest ani lekiem, ani suplementem diety. Nie powinien zastępować terapii zalecanej przez lekarza.
MM: Czy ten miód ma jakiś certyfikat oryginalności?
GC: Miód Manuka posiada certyfikat potwierdzający obecność aktywnego składnika
MGO oraz Certyfikat Nowozelandzkiego Instytutu Bezpieczeństwa Żywności. MM: Dziękuję Panu za poświęcony czas.
GC: Dziękuję.
mgr farmacji Grzegorz Carewicz - po zakończeniu studiów farmaceutycznych na Akademii Medycznej we Wrocławiu rozpoczął pracę w Zakładach Farmaceutycznych Jelfa. Od kilku lat jest pracownikiem apteki. Autor kilkudziesięciu artykułów dotyczących współczesnej farmacji. Członek Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego. Uczestnik wielu szkoleń i konferencji dotyczących zagadnień zdrowia i prawidłowego żywienia. Jego zainteresowania zawodowe koncentrują się m.in. wokół prawidłowego żywienia, farmakognozji i farmakologii. Ukończył także studia podyplomowe na wydziale Menedżersko-Ekonomicznym w Wyższej Szkole Handlowej we Wrocławiu.
Autoryzacja:
Grzegorz Carowicz |
Miód Manuka MGOTM jest uznawany za najlepszy miód Manuka
na świecie, a firma Manuka Health New Zeland Ltd nieustannie
podejmuje działania mające na celu zapewnienie najwyższej jakości
swoich produktów.
Przetwarzanie
Manuka Health przywiązuje najwyższą wagę do tego, aby poziom
bioaktywnych związków zawartych w kupowanym przez
Państwa miodzie był taki sam jak bezpośrednio po wyjęciu
z ula. Temperatura panująca w nowoczesnym zakładzie przetwórczym
Manuka Health nigdy nie przekracza naturalnej temperatury
panującej w ulu (37 - 40 °C).
Dzięki temu Miód Manuka MGOTM jest kwalifikowany jako
„miód surowy”, a więc taki, który zachowuje wszystkie naturalne
składniki dające mu właściwości charakterystyczne dla
miodu Manuka.
Badania
Każda, bez wyjątku, partia miodu jest badana w laboratorium
wewnętrznym pod kątem zawartości methylglyoxalu (MGOTM)
i HMF oraz w laboratorium zewnętrznym pod kątem diastazy,
koloru i mikrobiologii.
Dana partia miodu jest dopuszczana do dystrybucji pod marką
Manuka Honey MGOTM tylko wtedy, gdy spełnia wszystkie rygorystyczne
standardy stawiane przez laboratoria.
Mierzenie stężenia methylglyoxalu (MGOTM) jest najlepszą
metodą mierzenia niezawodnej (niezwiązanej z nadtlenkiem
wodoru) aktywności miodów Manuka. Metoda ta została
opracowana w 2006 r. przez niemieckiego naukowca,
prof. Thomasa Henle i zastąpiła stosowaną od ponad 15 lat
metodę UMF.
„Opierając się na przeprowadzonych badaniach uważamy,
że wyłącznie methylglyoxal jest odpowiedzialny za unikatowe
właściwości miodu Manuka. Mogą występować także
efekty synergistyczne, dzięki innym składnikom, takim jak
polyfenole, ale bez methylglyoxalu miód Manuka nie miałby
swych unikatowych właściwości.” – prof. Thomas Henle.
Zaopatrzenie
Aby móc zapewnić Państwu dostęp do Miódu Manuka MGOTM
najwyższej jakości, firma Manuka Health zainwestowała we własne
pasieki i zatrudnia doświadczonych pszczelarzy. Dodatkowe
partie miodu są skupowane od wyselekcjonowanych pszczelarzy
indywidualnych. Dostarczany przez nich miód przechodzi
rygorystyczne testy jeszcze zanim zostanie zakupiony, tak aby
mieć pewność że spełnia najwyższe standardy jakości Manuka
Health.
Certyfikacja
Miód Manuka MGOTM produkowany jest pod ścisłą kontrolą,
a Manuka Health New Zeland Ltd posiada certyfikat RMP
(Risk Management Program) w ramach HACCP (Hazard Analysis
and Critical Control Point) i GMP (Good Manufacturing
Practice).
RMP ISO 9001:2008 Manuka Honey
Zakłady pozyskiwania i przetwarzania miodu firmy Manuka Health
funkcjonują zgodnie z przepisami NZFSA (Nowozelandzkiego
Urzędu ds. Zdrowej Żywności) i są dopuszczone do dystrybucji
w krajach Unii Europejskiej.
Dodatkowo w Polsce Miód Manuka MGOTM badany jest przez
Graniczne Inspektoraty Weterynaryjne, Wojewódzki Inspektorat
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz
Państwową Inspekcję Handlową (wyniki badań w 2008 roku potwierdziły
pełną oryginalność Miodów Manuka MGOTM).
Unikatowy dla Nowej Zelandii miód Manuka jest jedynym
na świecie w 100% naturalnym produktem spożywczym
zawierającym istotne żywieniowo ilości methylglyoxalu
(MGO™).
Źródło unikatowych właściwości miodu Manuka pozostawało
niezbadane aż do 2006 r., kiedy to niemiecki naukowiec,
profesor Thomas Henle, wykazał, że odpowiada za
nie wyłącznie niezwykle wysoka zawartość naturalnie występującego
methylglyoxalu (MGOTM). Odkrycie to zostało
opublikowanie w czasopiśmie Molecular Nutrition and Food
Research, w styczniu 2008 roku.
Czy oceniłby Pan Miód Manuka o zawartości methylglyoxalu
100 mg/kg i wyższej jako prawdziwie funkcjonalny produkt
żywnościowy?
Tak, z całą pewnością. Miód Manuka powinien być jednym
z niewielu produktów żywnościowych, dla którego promowanie
jego zdrowotnych właściwości poza podstawową funkcją
odżywczą może być udokumentowane. Właściwości
zdrowotne wymagają istotnego naukowego podsumowania,
i uważam, że z naukowego punktu widzenia, informacje dotyczące
wyjątkowych właściwości wywołanych zawartością
methylglyoxalu w miodzie Manuka są bardzo obiecujące do
spełnienia takich wymagań – prof. Thomas Henle.
Methylglyoxal występuje w naturalny sposób w nektarze
kwiatów krzewu Manuka. Miód Manuka MGO™ to jedyny jak
dotąd, odkryty na świecie, produkt zawierający istotne żywieniowo
ilości methylglyoxalu w zakresie od 20 do ponad
800 mg/kg. Dla porównania inne badane miody zawierają od
0 do 10 mg/kg.
Precyzyjny standard mierzenia unikatowej aktywności
Miodu Manuka MGOTM
Firma Manuka Health, producent Miodu Manuka MGOTM,
mierzy zawartość methylglyoxalu w oparciu o standardy
opracowane na Uniwersytecie w Dreźnie. Przykładowo,
oznaczono i udowodniono, że Miód Manuka MGOTM 100+
zawiera co najmniej 100 mg methylglyoxalu na kilogram
miodu, co jest minimalną rekomendowaną przez Profesora
Henle ilością.
Gama produkowanych przez Manuka Health Miodów Manuka
MGOTM zawiera produkty o różnym stężeniu methylglyoxalu.
Nie wszystkie miody Manuka są takie same, a konsument
kupujący miód Manuka powinien wiedzieć, jakie
stężenie methylglyoxalu zawiera miód, tak aby kupowany
produkt najlepiej odpowiadał jego potrzebom.
Miód Manuka nie jest lekiem
ani substytutem leku. W przypadku leczenia chorób
należy skontaktować się z lekarzem
oraz pozostawać pod jego opieką.